Η αυξημένη προσφορά των κατοικιών στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης δημιουργεί νέες πτωτικές πιέσεις στα έσοδα των ιδιοκτητών, με τα οικονομικά ακίνητα «μεσαίου επιπέδου» να ανήκουν στους μεγάλους χαμένους, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Για πολλούς η αγορά του Airbnb χάνει τη λάμψη της. Από τη μία τα εισοδήματα των ακινήτων στον κλάδο παρουσιάζουν αστάθεια λόγω της εποχικότητας του τουρισμού και, από την άλλη, οι νέες υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση στα συγκεκριμένα ακίνητα δημιουργούν σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις.
Στοιχεία της Airdna δείχνουν μια αγορά που ναι μεν αναπτύσσεται στην Ελλάδα, όμως η εικόνα διαφέρει από κατηγορία σε κατηγορία (ακίνητα budget, οικονομικά, midscale, upscale, πολυτελή).
Για τον Μάρτιο η πληρότητα της ευρύτερης αγοράς μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (-8% σε ετήσια βάση) λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας των κατοικιών και λόγω του ότι φέτος το Πάσχα των Καθολικών εορτάστηκε τον Απρίλιο.
«Αν και ο συνολικός αριθμός των καταχωρήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε με μέσο ρυθμό 5% ετησίως, ο αριθμός των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 20%, δημιουργώντας μεγαλύτερη προσφορά από αυτή που θα μπορούσε να απορροφήσει η αγορά τον Μάρτιο», σύμφωνα με την Airdna.
Εξετάζοντας τις επιδόσεις ανά κατηγορία τιμής, φαίνεται ότι το υψηλό και το χαμηλό άκρο της αγοράς σημείωσαν καλύτερη απόδοση.
Τα πολυτελή και τα οικονομικά ακίνητα παρουσίασαν την πιο σταθερή πληρότητα, με μείωση 6,6% και στις δύο κατηγορίες. Αντίθετα, τα ακίνητα μεσαίου επιπέδου επηρεάστηκαν περισσότερο από την αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης, καταγράφοντας πτώση που ανέρχεται σχεδόν στο 9%.
Οι νέες επιβαρύνσεις
Πρόκειται για στοιχεία τα οποία δείχνουν ανησυχητικές τάσεις σε έναν κλάδο όπου αυξάνονται τόσο τα έξοδα λειτουργίας όσο και η φορολογία.
Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο ορίζεται τέλος 8 ευρώ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο. Αν τα ακίνητα που διατίθενται είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας 15 ευρώ.
Επίσης, σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστούν τα καταλύματα, θα πρέπει πλέον να πληρούν τις ορισμένες προδιαγραφές, όπως να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό και να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται από την Airdna αφορούν τον Μάρτιο και βέβαια δεν είναι ενδεικτικά της χρονιάς, όμως η ψαλίδα που χωρίζει τη μακροχρόνια από την βραχυχρόνια μίσθωση κλείνει.
Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Οι Έλληνες & η Αγορά Ακινήτων», το 42% των ερωτηθέντων που είναι ιδιοκτήτες κατοικίας πιστεύουν ότι δεν είναι καλή η επένδυση σε ακίνητο που βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση επειδή δεν είναι σταθερό το μίσθωμα.
Ξεχωρίζει η Θεσσαλονίκη
Στην Ευρώπη εμφανίστηκε μια παρόμοια εικόνα. «Η πληρότητα μειώθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς η προσφορά συνέχισε να αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτηση. Η Κροατία, η Δανία και η Γερμανία σημείωσαν κάποιες από τις πιο απότομες μειώσεις, λόγω της επέκτασης του αποθέματος και των καθυστερημένων κρατήσεων για διακοπές», προσθέτει η Airdna.
Από τα λίγα «δυνατά» σημεία της αγοράς είναι η Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα, τα πολυτελή ακίνητα και τα πολυτελή ακίνητα αντιστάθηκαν στην πτώση που παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας αύξηση της πληρότητας κατά 4% και 6% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, και πάλι τα ακίνητα που εντάσσονται στην κατηγορία «οικονομικά» σημείωσαν την χειρότερη απόδοση, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη προτίμηση για πιο premium εμπειρίες, προσθέτει η Airdna.