Ενεργειακή βελτιώση του προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ»

Μέσα σε 13 λεπτά τινάχθηκε στον αέρα η μπάγκα του προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ», από όπου αποκλείστηκε το 70% των αιτήσεων όλης της Κρήτης, αφήνοντας μια πικρή γεύση σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που όλο το προηγούμενο διάστημα δαπάνησαν χρήματα και χρόνο για να μπορέσουν να εντάξουν το ακίνητο τους στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω … ταχύτητας.

Το γεγονός ότι για να ενταχθεί κάποιος, κριτήριο δεν ήταν να έχει απλώς ένα ολοκληρωμένο φάκελο, αλλά να είναι γρήγορος στην πληκτρογράφηση, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων οργής και αγανάκτησης από πολίτες που καταγγέλλουν την όλη διαδικασία που υπονομεύει το ίδιο το πρόγραμμα.

Αφενός το γεγονός ότι δεν αυξήθηκαν επαρκώς τα κονδύλια του προγράμματος για την Κρήτη και αφετέρου η ίδια η διαδικασία ένταξης που δεν διασφάλιζε υποτυπώδεις δικλείδες ασφαλείας για τους συμμετέχοντες, έχουν προκαλέσει γενικευμένη δυσφορία στην κοινωνία που περιμένει τουλάχιστον, διορθωτικές κινήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε στις 10.00 το πρωί, και έκλεισε 13 λεπτά αργότερα, καθώς υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 1.308, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την περιφέρεια Κρήτης (28,2 εκατ. ευρώ).

Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση υπολογίζεται στα 21.550 ευρώ.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες κινήτρων (επιδοτήσεων) ανάλογα με το εισόδημα και το ποσό των περίπου 30 εκ. ευρώ, που υπολογιζόταν για την Περιφέρεια Κρήτης, εξαντλήθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

 

Σφοδρές αντιδράσεις

 Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τους μηχανικούς όπου με ανακοίνωση της η ΑΜΑΚ σχολίασε σκωπτικά «ο πιο γρήγορος κερδίζει κι ο υπουργός πανηγυρίζει», ενώ τη δυσφορία τους εξέφρασαν και τα Τεχνικά Επιμελητήρια του νησιού.

Ειδικότερα, με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ.Μιχάλης Χωραφάς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δυστυχώς  μόλις το 30% των αιτήσεων έγινε δεκτό από την Περιφέρεια Κρήτης.

Δυστυχώς  ένα πρόγραμμα με πολύ καλούς όρους επιδότησης αποδείχτηκε πολύ μικρού μεγέθους για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας σε περίοδο κρίσης. Το γεγονός που είχε ήδη διαπιστωθεί και από τις Περιφέρειες που προηγήθηκαν, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και στην Κρήτη καθώς έγινε ρεκόρ η σύντομη εξάντληση του χρόνου μέσα σε 13 λεπτά  που δεσμεύτηκαν τα διατιθέμενα κονδύλια του προγράμματος.

Είναι κρίμα, η εξέλιξη αυτή με δεδομένο ότι τόσος κόσμος είχε επενδύσει στο πρόγραμμα, εξασφάλισε ενεργειακά πιστοποιητικά, πλήρωσε αμοιβές μηχανικών, είχε «τακτοποιήσει» τα ακίνητά του.  Ελπίζουμε το νέο πρόγραμμα 2021 να έχει περισσότερα κονδύλια από τα 800 εκ πανελλαδικά και από τα 31 εκ. τοπικά για Κρήτη. Χρειάζονται περισσότερα κονδύλια από το 1 δις και κυρίως να αλλάξει η διαδικασία έγκρισης ώστε να προκριθούν πιλοτικά και αντικειμενικά κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας και όχι η ταχύτερη πληκτρολόγηση της αίτησης».

ΑΜΑΚ: Ο πιο γρήγορος κερδίζει κι ο υπουργός πανηγυρίζει…

Η παράταξη των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης με ανακοίνωση της, τονίζει μεταξύ άλλων ότι, «ολοκληρώθηκε για την Περιφέρεια Κρήτης άλλος ένας κύκλος αιτήσεων για ένταξη στο γνωστό και πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με το χρονόμετρο αυτή τη φορά να σταματάει στα 13 λεπτά (χρονικό διάστημα στο οποίο δεσμεύτηκαν οι πόροι για την Περιφέρεια Κρήτης) , με τους μηχανικούς για ακόμα μια φορά να έχουν εμπλακεί σε μια απαράδεκτη και εξευτελιστική διαδικασία «διεκπεραιωτικού αγώνα ταχύτητας» και με τον υπουργό (και λοιπά κυβερνητικά στελέχη εντός και εκτός ΤΕΕ) να πανηγυρίζουν για την επιτυχία του προγράμματος…

Προφανέστατα κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης είναι αντικειμενικό γεγονός ότι υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παρ’ όλη όμως την εμπειρία των προηγούμενων κύκλων δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεστε τις προβληματικές διαδικασίες του προγράμματος.

Όχι κ. υπουργέ, δεν «Υπήρξαν μερικές καθυστερήσεις επειδή πήγαν όλοι την τελευταία στιγμή να βγάλουν το πιστοποιητικό…». Είναι λογικό να κολλάει το Buildingcert όταν «αντλούνται» ταυτόχρονα 17.000 ΠΕΑ αλλά αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία που εσείς επιλέξατε.

Προτάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος έχουν γίνει αρκετές και θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τουλάχιστον για τον επόμενο κύκλο:  –    Η  διαδικασία ένταξης θα μπορούσε να βασίζεται στην αξιολόγηση μεταξύ των αιτηθέντων σχεδίων, βάσει καθορισμένων κριτηρίων (π.χ. μεγαλύτερη εξοικονόμηση ή χαμηλότερο εισόδημα ή μεγαλύτερος προϋπολογισμός ή ….).

Ακόμα και η διαδικασία της κλήρωσης αποτελεί καλύτερη λύση από την υπάρχουσα κατάσταση. Θα πρέπει η πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή για γνωστό και σταθερό αριθμό ημερών και από την ίδια «δεξαμενή» αιτήσεων να εντάσσονται σε επόμενο χρόνο οι επιλαχόντες, με εύρεση νέων κονδυλίων. Αύξηση της χρηματοδότησης ανά περιφέρεια (ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης ο φετινός προϋπολογισμός ήταν σαφώς δυσανάλογος του ενδιαφέροντος και συγκριτικά με άλλες περιφέρειες) .

Επί του κύκλου που μόλις ολοκληρώθηκε θεωρούμε επιβεβλημένο να ενταχθούν με αναχρηματοδότηση και οι εκκρεμείς αιτήσεις στο πρόγραμμα και να μην μεταφερθούν εξ αρχής για τον επόμενο κύκλο».

Αντίστοιχα με ανακοίνωση του το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης τονίζει ότι «δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις μας, καθώς το σύστημα υποβολής αιτήσεων έμεινε ανοικτό για δώδεκα (12) λεπτά!

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης δείχνουν ότι απαιτείται άμεση αναμόρφωση του Προγράμματος, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ καθοριστικός παράγοντας για την υπαγωγή δεν αποτέλεσε η τεχνική επάρκεια της πρότασης, αλλά η ταχύτητα υπαγωγής.

Ακόμη, οι μισές περίπου αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές, ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα στη διασύνδεση των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων.

Όσον αφορά το κόστος των παρεμβάσεων, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν ευνόησαν τον ορθά μελετημένο προγραμματισμό παρεμβάσεων με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να υποβάλλονται κατά κανόνα με το μέγιστο δυνατό προϋπολογισμό, υπονομεύοντας τελικά την απορρόφηση των πόρων.

Είναι πια σαφές ότι η διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας υποβολής ως βασικού κριτηρίου για την ένταξη στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπονομεύει το ίδιο το Πρόγραμμα. Στερείται πλέον νοήματος από τη στιγμή που οι πόροι για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον επαρκείς και όχι περιορισμένοι.

«Οι ανεπάρκειες του τρέχοντος προγράμματος επιβάλλουν ένα νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής»

Ερώτηση για τις ανεπάρκειες του τρέχοντος προγράμματος που επιβάλλουν ένα νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής, κατέθεσαν ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, όπου επισημαίνει ως λάθος το γεγονός ότι  τα μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης, είναι η χρονική προτεραιότητα και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των πόρων.

Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για προτεραιότητα των οικονομικά ασθενέστερων ή κριτήριο προτεραιότητας των χαμηλότερης ποιότητας κτηρίων. Με δυο λόγια δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε ουσιαστική καταπολέμηση της «ενεργειακής φτώχειας».