ο Μ. Σάλλας

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση του κοροναϊού εξέφρασε ο πρόεδρος του Ομίλου Lyktos, Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. “Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια αντίδραση στην κρίση ούτε από την Ευρώπη, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ και πολλοί κλάδοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Πιστεύω ότι οι προοπτικές για την ανάκαμψη είναι σαν ένα ελατήριο που έχει πιεστεί και στην άφεσή του θα έχουμε εκτόξευση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας, επισημαίνοντας ότι έχει αλλάξει η φιλοσοφία όλου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα, έχοντας διαχειριστεί κρίσεις και ειδικά την κρίση του κοροναϊού, αποδεικνύει ότι είναι μια σοβαρή χώρα, ικανή να αντιμετωπίσει κρίσεις, με συγκροτημένο λαό, συγκροτημένη κυβέρνηση και αποφασισμένους μηχανισμούς. “Έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μοντέλο της οικονομίας μας. Τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρήματα του παλιού ΕΣΠΑ και ό,τι νέο έρχεται, με σωστό προγραμματισμό και με αφορμή τον κορονοϊό, μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε”, ανέφερε ο κ. Σάλλας.

Όπως είπε, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν δάνεια, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την Οικονομία. “Υπάρχουν κλάδοι, με μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν έχουν προσεγγισθεί από το τραπεζικό σύστημα μέχρι τώρα, και μπορούν να προσεγγισθούν και να βοηθηθούν”, είπε ο πρόεδρος του Lyktos Group, αναφέροντας ενδεικτικά τον τομέα της πράσινης Οικονομίας, ο οποίος έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

“Ο κλάδος της ενέργειας τα προσεχή χρόνια θα αποτελέσει το 30% – 32% της αγοράς, με επενδύσεις της τάξεως των 40 δισ. ευρώ έως το 2030. Πρόκειται για χρήματα που πιάνουν τόπο και δεν θα υπάρχουν απώλειες για τις τράπεζες. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα κινηθεί ο τομέας των τροφίμων, δηλαδή της μεταποίησης στον πρωτογενή τομέα”, είπε.

Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού στον οποίο ήταν πολύ προσανατολισμένη η ελληνική Οικονομία και οι χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, ο κ. Σάλλας είπε ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι πολύ ευρύς (περιλαμβάνει και μεταφορές, τρόφιμα κ.λπ) και δεν είναι εύκολο να περάσουμε από τη μια μέρα στην άλλη σε ένα άλλο μοντέλο, με πολύ μικρότερη έμφαση στον τουρισμό. “Ας μην ξεχνάμε ότι διεθνώς ό,τι έχει να κάνει με την αναψυχή, είναι σαν να πέρασε ένα τρένο και πάτησε τον κόσμο”, είπε χαρακτηριστικά.

Να αντιμετωπιστούν ριζοσπαστικά τα κόκκινα δάνεια – Στο μέλλον οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Σάλλας εκτίμησε καταρχάς ότι η επίπτωση από τα νέα κόκκινα δάνεια θα είναι μικρή, διότι υπάρχουν πολλά μέτρα διακανονισμού του προβλήματος των νέων επισφαλειών.

Ωστόσο, θα πρέπει τα κόκκινα δάνεια να αντιμετωπιστούν με πιο ριζοσπαστικό τρόπο. “Πρέπει τώρα να επιταχυνθούν οι κινήσεις και για την αύξηση του ενεργητικού των τραπεζών και για την επίλυση των κόκκινων δανείων”, εκτίμησε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου.

“Μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, το DTC, που ανέρχεται σε περίπου 16 δισ. ευρώ, συμπληρώνει τα κεφάλαια των τραπεζών. Για να συμψηφιστεί με φόρους των τραπεζών έναντι του Δημοσίου, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ύψος κερδών της τάξεως των 56 – 60 δισ. ευρώ για τα επόμενα 18 – 19 χρόνια.

Κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατον να συμβεί. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αντιμετώπισης των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων γιατί διαφορετικά οι τράπεζες θα οδηγηθούν νομοτελειακά σε κρατικοποίηση, με υποκατάσταση των κεφαλαίων από αναβαλλόμενο φόρο από κρατικά κεφάλαια”.

Ερωτώμενος αν θα χρειαστούν νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις εξαιτίας του κοροναϊού, ο κ. Σάλλας απέκλεισε αυτόν τον κίνδυνο για τις τράπεζες, προσθέτοντας ότι δεν κινδυνεύει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των ανθρώπων στις τράπεζες “και αυτό έχει επιτευχθεί ύστερα από μεγάλες φροντίδες όλων των παραγόντων”.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Σάλλας “το να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες θα είναι ένα θετικό βήμα. Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να γίνει, ούτε για τις τράπεζες ούτε για άλλους κλάδους, σε περιόδους δυσκολιών όπως η τρέχουσα.

Η Ευρώπη έχει δείξει διάθεση να διευκολύνει τις τράπεζες να ενισχύσουν λειτουργικά τα κεφάλαιά τους, χαλαρώνοντας κανονισμούς ώστε να τους επιτρέψει να παράξουν κέρδη και να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Αυτό βέβαια, δεν θα φτάσει. Θα χρειαστούν οι τράπεζες, κάποια στιγμή αργότερα, αυξήσεις κεφαλαίου”, είπε κ. Σάλλας. Όπως πρόσθεσε, στην παρούσα φάση οι τράπεζες πρέπει να είναι αλληλέγγυες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. “Μόνο έτσι οι τράπεζες θα έχουν μέλλον, και μάλιστα λαμπρό”, κατέληξε ο πρόεδρος του Lyktos Group.