Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών προς τις τράπεζες, τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων αλλά και τους δανειολήπτες προκειμένου να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου, αυξάνεται μέρα με την ημέρα ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα, ενώ πολλοί δανειολήπτες προχωρούν σε ρύθμιση του δανείου τους μέσω των ίδιων των τραπεζών αλλά και των εταιριών διαχείρισης.
Πάνω από 43.000 δάνεια, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ ρύθμισαν οι τράπεζες το Β’ εξάμηνο του 2019, ενώ δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.
Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι ο αριθμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τις τράπεζες προς δανειολήπτες έφτασε στις 924 από 402 στο τέλος του 2019.
Ήδη 437 από αυτούς έχουν ήδη δεχθεί την πρόταση ενώ οι υπόλοιπο 487 έχουνπεριθώριο έως τα τέλη Μαρτίου.
Όσον αφορά την ανταπόκριση των δανειοληπτών στα e-mails και στα ερωτηματολόγια που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες της πλατφόρμας δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης προκύπτει ότι από τους 6.204 δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη απάντησαν οι 540, δηλαδή ποσοστό 8%, με το μεγαλύτερο ποσοστό 34,37% να δηλώνει ότι έχει σκοπό να συνεχίσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης στο άμεσο μέλλον και το 25,5% ότι δεν κατανοεί τις ενέργειες που απαιτούνται για τη συνέχιση της διαδικασίας.
Για τις αιτήσεις που ακυρώθηκαν, που ανέρχεται σε 30.264 δανειολήπτες, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε επειδή δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια στην πλατφόρμα για διάστημα άνω των 3 μηνών, απάντησαν οι 708, δηλαδή ποσοστό 2,3%, δηλώνοντας ότι το 32,2% σκοπεύουν να υποβάλλουν νέα αίτηση και το 20,10% ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τη ρύθμιση των οφειλών τους.