Σημαντικά μειωμένη είναι η κίνηση που παρατηρείται λόγω κοροναϊού στα φαρμακεία του Ηρακλείου, τα οποία αντιμετωπίζουν, πλέον, τεράστια προβλήματα.
Μεγαλύτερα είναι τα ζητήματα που φαίνεται να παρατηρούνται στα φαρμακεία του κέντρου της πόλης, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των δυνητικών πελατών του κέντρου, ήταν είτε άνθρωποι που εργάζονταν σε αυτό, είτε ασθενείς που κατέβαιναν στα ιατρεία.
Οι απαγορεύσεις ωστόσο στις μετακινήσεις και το υποχρεωτικό κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων για λόγους προστασίας από τον κοροναϊό, σε συνδυασμό με τη γραμμή που τηρούν οι γιατροί για «κλειστές πόρτες – ανοικτά ιατρεία», έχουν δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διάστημα η κίνηση των φαρμακείων στην καρδιά της πόλης έχει μειωθεί στο 1/3, ενώ δεν είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση που παρατηρείται στα συνοικιακά φαρμακεία.
Οι συνοικίες, κυρίως επειδή οι περισσότεροι πολίτες έχουν πλέον μεταφερθεί στα σπίτια τους ή εργάζονται με τηλεργασία, μοιραία σηκώνουν μεγαλύτερο φόρτο καταναλώσεων, όχι μόνο αναφορικά με τα φαρμακεία, αλλά και με όσες επιχειρήσεις παραμένουν ανοικτές. Δυστυχώς όμως και τα συνοικιακά φαρμακεία πλήττονται αρκετά, με τη μείωση της ζήτησης να αγγίζει σε αυτή την περίπτωση το 50 %.
Ένα ακόμα πρόβλημα που φαίνεται ότι υπάρχει σχετίζεται με τα σκευάσματα τα οποία παραδοσιακά ζητούνται από τα φαρμακεία, αφού όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, πρόκειται για σκευάσματα που αν και πωλούνται αρκετά αφήνουν πολύ μικρότερα περιθώρια κέρδους.
Στα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φαρμακοποιοί, προστίθενται δύο ακόμα. Από τη μία πλευρά, ένας μεγάλος όγκος προϊόντων φαρμακείου, όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, καλλυντικά, σαπούνια, καθαριστικά, βιταμίνες και προϊόντα προσωπικής υγιεινής, πωλούνται πλέον και από τα σούπερ μάρκετ σε μεγάλο βαθμό, ενώ από την άλλη, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν την «ασφάλεια» των ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων και της παράδοσης στην πόρτα τους.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η υπηρεσία Weekly Data της IQVIA για τις πωλήσεις τεμαχίων την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα εμφανίζεται σαφέστατα μειωμένη.
Ειδικότερα, η μείωση της κίνησης σύμφωνα με τα στοιχεία διαμορφώνεται ως εξής:
Φάρμακα: -3,9% (-456.000 τεμάχια)
Προϊόντα OTC: -0,7% (-29.000 τεμάχια)
Καλλυντικά: -17,2% (-167.000 τεμάχια)
Προϊόντα διατροφής: -28,4% (-32.000 τεμάχια)
Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -13% (-71.000 τεμάχια).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις συνολικά ανά κατηγορία καταγράφονται σε προϊόντα για το βήχα ή το κοινό κρυολόγημα, που σημειώνουν πτώση της τάξης του 21 %, σε προϊόντα διατροφής ή βρεφικές τροφές, που η μείωση φθάνει το 33 %, καθώς και σε προϊόντα φροντίδας ασθενών με τη μείωση να ξεπερνά σε ποσοστό το 25 %.