ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι κλυδωνισμοί στις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τον υπόλοιπο κόσμο δεν άφησαν ανεπηρέαστο το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να δημιουργήσει τις απαιτούμενες άμυνες προκειμένου να μην πέσει “θύμα” του παγκόσμιου risk off.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,88% κλείνοντας στις 822,67 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 835,55 (-0,35%) και 820,01 μονάδων (-2,20%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 38,7 εκατ. τεμάχια.

Η διάθεση του de-risking έχει εισαχθεί για τα καλά στην ελληνική κεφαλαιαγορά, ελλείψει και εσωτερικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αναχώματα. Άλλωστε, σε τέτοιου είδους εξελίξεις, τα διεθνή κεφάλαια τείνουν να προσφεύγουν σε πιο ασφαλή assets όπως ο χρυσός.

Σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις πλαίσιο, η ελληνική αγορά δεν αποκλείεται να βιώσει έναν ακόμη κύκλο αβεβαιότητας εάν μάλιστα οι δανειστές συνεχίζουν να μην αποσαφηνίζουν τις προθέσεις τους για το ελληνικό χρέος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, προσθέτοντας ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν προβλέπεται “επί του παρόντος”.

Στις διεθνείς αγορές περιορίστηκαν οι πιέσεις στη Wall Street παρά τις αρχικές έντονες ανησυχίες που προκάλεσε η νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας που πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ενώ στα εμπορεύματα ο χρυσός συνέχισε και χθες ανοδικά εν μέσω αύξησης της αβεβαιότητας στην αγορά αντίθετα από το πετρέλαιο που σημείωσε νέες σημαντικές απώλειες.