Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας και στους υπόλοιπους κλάδος, όπως της εστίασης, των πρακτορείων ΟΠΑΠ και των υπολοίπων επιχειρήσεων που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εργασίας.
Η πιλοτική περίοδος είναι για τρεις μήνες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αυτή την περίοδο η επιχείρηση μπορεί να ενεργοποιήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλά μπορεί και να μην την ενεργοποιήσει.
Ωστόσο καλό θα ήταν να αξιοποιηθεί αυτή η περίοδος ώστε να υπάρχει προσαρμογή στη νέα διαδικασία χωρίς να υπάρχει ο φόβος ότι τα λάθη θα κοστίζουν.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Χρήσιμες ερωταπαντήσεις
Τι πρέπει να κάνει μία επιχείρηση που είναι υπόχρεη σε τήρηση ψηφιακής κάρτας εργασίας;
Η επιχείρηση οφείλει να κατεβάσει την εφαρμογή του εργοδότη και να έχει μία «έξυπνη συσκευή» στην είσοδό της, προκειμένου ο εργαζόμενος να «χτυπάει» την κάρτα του κατά την είσοδο στην εργασία του αλλά και κατά την έξοδο.
Τι πρέπει να κάνει από την μεριά του ο εργαζόμενος;
Οφείλει να κατεβάσει την εφαρμογή για τον εργαζόμενο στο κινητό του και να «χτυπάει» την κάρτα κατά την είσοδό του και κατά την έξοδό του για να δηλώσει την έναρξη και το τέλος της εργασίας του.
Μπορεί μία επιχείρηση την πιλοτική περίοδο, αφού έχει ενεργοποιήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να την απενεργοποιήσει;
Η απάντηση είναι Όχι. Από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί για την επιχείρηση η Ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος καθυστερήσει να προσέλθει στην εργασία του;
Η επιχείρηση έχει την επιλογή για κάθε εργαζόμενο να δηλώσει ευέλικτο ωράριο δηλαδή να υπάρχει ένα περιθώριο σε περίπτωση που καθυστερήσουν κατά την προσέλευση στην εργασία τους. Το ευέλικτο ωράριο μπορεί να είναι έως και δύο (2) ώρες μετά την ώρα έναρξης. Για παράδειγμα αν ένας εργαζόμενος έχει ωράριο 08:00-16:00 και παράλληλα έχει δηλωθεί ευέλικτο ωράριο 20 λεπτών, ο εργαζόμενος έχει διορία να χτυπήσει την κάρτα έως και 8:20 και να φύγει από την εργασία του (πάλι χτυπώντας την κάρτα) έως και τις 16:20.
Το ευέλικτο ωράριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προσέλευση πριν το δηλωμένο ωράριο;
Η απάντηση είναι όχι. Το ευέλικτο ωράριο ισχύει μόνο από την ώρα έναρξης και μετά. Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος έχει ωράριο 08:00-16:00 με ευέλικτο ωράριο δεν μπορεί να εισέλθει στην εργασία του πριν τις 08:00 και να χτυπήσει κάρτα.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν «χτυπήσει» την κάρτα κατά την είσοδό του.
Εάν είναι στο χώρο εργασίας πρέπει να χτυπήσει την κάρτα του την ώρα που το αντιληφθεί. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί έλεγχος και ο εργαζόμενος δεν έχει «χτυπήσει» την κάρτα κατά την είσοδό του και βρεθεί εντός ωραρίου τότε το πρόστιμο είναι ίσο με 3.000€
Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει «χτυπήσει» την κάρτα δηλώνοντας ουσιαστικά ότι έχει φύγει από την εργασία του αλλά εργάζεται ακόμα στην επιχείρηση.
Σε περίπτωση ελέγχου από την επιθεώρηση, αν έχει χτυπήσει κάρτα ότι έχει αποχωρήσει από την εργασία του αλλά στην πραγματικότητα εργάζεται, τότε επιβάλλεται στην επιχείρηση πρόστιμο ισόποσο με του ανασφάλιστου εργαζόμενου, δηλαδή 10.500€.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν «χτυπήσει» την κάρτα κατά την έξοδό του.
Για αυτούς τους εργαζόμενους ως λήξη της απασχόλησης τεκμαίρεται το δηλωμένο ψηφιακό ωράριο. Ωστόσο σε περιπτώσεις συστηματικών τέτοιων παραλείψεων γίνεται επιτόπιος έλεγχος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προστίμου. Η επιθεώρηση εργασίας έχει ενημερώσει ότι δείχνει ανοχή να συμβεί το συγκεκριμένο περιστατικό έως και τρεις(3) φορές ανά μήνα για κάθε εργαζόμενο. Εφόσον το συγκεκριμένο περιστατικό επαναλαμβάνεται η επιχείρηση κινδυνεύει να πληρώσει αυτές τι ώρες ως εργάσιμες με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος.