Την πρώτη τους κοινή συνάντηση, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποίησαν στο Ρέθυμνο οι τέσσερις πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Κρήτης. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ηρακλείου Μανώλης. Αλιφιεράκης, Χανίων Αντώνης Ροκάκης, Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης και Ρεθύμνου*- Γιώργος Γιακουμάκης.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η χάραξη κοινής πολιτικής σε θέματα και προβλήματα αρμοδιότητας των Επιμελητηρίων στο πλαίσιο του ρόλου τους ως συμβουλευτικών και γνωμοδοτικών οργάνων της Πολιτείας και των μελών τους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν και συμφωνηθήκαν κοινές θέσεις και δράσεις σε θέματα, όπως της σύστασης και συγκρότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, της εκλογής νέας διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της ανάγκης δρομολόγησης λύσεων σε χρονίζοντα προβλήματα της κρητικής επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Από τα κυρίαρχα προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, είναι ο αρνητικός αντίκτυπος της υπερ-φορολόγησης σε συνδυασμό με τη ραφειοκρατία, που δημιουργεί αναχώματα στην εξέλιξη και πρόοδο του επιχειρείν. «Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να ενισχύσει τους επιχειρηματίες και να δείξει το ενδιαφέρον της στους επιχειρηματίες, κυρίως τους μικρομεσαίους, οι οποίοι ήταν αυτοί που σε όλα τα χρόνια της κρίσης σήκωσαν στην πλάτη τους το φορτίο να παραμείνουν οι αγορές και δη οι τοπικές ανοιχτές. Δεν λέμε να ευνοηθούν οι επιχειρηματίες.
Λέμε να αποδείξει η Πολιτεία ότι κατανοεί τα τεράστια προβλήματα, να δείξει ότι μπορεί να δώσει λύσεις με λογική αναδιάρθρωση των “κόκκινων” δανείων, όπως επίσης την άρση του capital control, ενός μέτρου που καταδυναστεύει σοβαρές προσπάθειες επιβίωση μικρο μεσαίων επιχειρήσεων» , είπε ο κ. Γιακουμάκης.
Εξήγησε μάλιστα ότι όλοι οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων στην Κρήτη, έχουν κοινή γραμμή, κοινή αντίληψη των προβλημάτων, κυρίως όμως είναι ακομμάτιστοι, μιας και «στα προβλήματα βιωσιμότητας δεν υπάρχουν χρώματα αλλά κοινές προσπάθειες και λύσεις. Μία τέτοια λύση είναι να αποδείξουν τα Επιμελητήρια και να δώσουν στην κυβέρνηση να καταλάβει, ότι οι επιχειρήσεις είναι ο πνεύμονας της Ελλάδας, δεν είναι όμως η αγελάδα που συνεχώς θα αρμέγεται… Σε μία εποχή μάλιστα που οι καταναλωτές έχουν εξασθενημένη καταναλωτική δύναμη».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κάνει επίσης λόγο για τις τράπεζες οι οποίες πρέπει να σταθούν δίπλα στους επιχειρηματίες τοπικού βεληνεκούς, μέσα από προγράμματα ρευστότητας, δανειοδότησης και καθοδήγησης μέσω συμβουλευτικών προτάσεων, που θα είναι ικανές να βοηθήσουν στην διάσωση επιχειρήσεων.