Σε καταρχήν συμφωνία για την υιοθέτηση ενδιάμεσου μεταβατικού καθεστώτος προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών ώστε να μη βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία τους ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με πηγές, οι θεσμοί, που αρχικά ήταν αρνητικοί στην πρόταση της ελληνικής πλευράς επικαλούμενοι τον κίνδυνο να πληγεί εκ νέου η κουλτούρα πληρωμών, φαίνεται τελικά να αποδέχονται την ανάγκη να υπάρχει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας με δεδομένο ότι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα είναι λειτουργικός -σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο- σε 1-1,5 χρόνο.
Και αυτό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα της διαγωνιστικής διαδικασίας βάσει του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.
Το πλαίσιο προστασίας
Ετσι, το θέμα «επιστρέφει» στα τεχνικά κλιμάκια για να συζητηθεί το ποιο θα είναι αυτό το νέο, μεταβατικό καθεστώς για τους ευάλωτους δανειολήπτες, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στην υιοθέτηση της αρχιτεκτονικής του «Φορέα».
Δηλαδή, καθορισμός «μισθώματος» που θα επιδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο (από 70 έως 210 ευρώ βάσει της οικογενειακής κατάστασης) ώστε να αποφευχθεί προσωρινά ο πλειστηριασμός και η απώλεια στέγης.
Εκτιμάται ότι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους.
Η ελληνική πρόταση, που είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση συζήτησης, ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Οι «κόκκινοι» ευάλωτοι δανειολήπτες διατηρούν το δικαίωμα στέγασης μέχρι να συσταθεί ο Φορέας καταβάλλοντας «μίσθωμα» μικρότερο από τη δόση, η οποία μάλιστα θα επιδοτείται από το Δημόσιο.
Οι τράπεζες και κυρίως οι servicers, που έχουν πλέον μεγάλο όγκο κόκκινων στεγαστικών δανείων, θα «παγώσουν» τους πλειστηριασμούς για τους ευάλωτους αλλά θα έχουν ροές, οι οποίες προσμετρώνται στις ανακτήσεις που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις τιτλοποιήσεις δανείων που είναι ενταγμένες στον «Ηρακλή» και φέρουν τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.
ΕΝΦΙΑ
Σχετικά με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αυτό που εξετάζεται είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις. Στο σημείο αυτό εκτιμάται ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση που αφορά τον υπολογισμό του φόρου με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων χωρίς αυτό να έχει σοβαρό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Εκτιμάται ότι αυτός είναι και λόγος που στο κομμάτι αυτό τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στα μέσα του επόμενου μήνα.
Οι οφειλές του Δημοσίου
Ένα ακόμα θέμα για δυνατούς λύτες είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω δέσμευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου εντός των οποίων περιλαμβάνεται και η εκκαθάριση και απονομή των εκκρεμών συντάξεων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις μετά τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, ενώ οι συσσωρευμένες εκκρεμείς συντάξεις θα εκκαθαριστούν έως τα μέσα του 2022. Το Υπουργείο Εργασίας αυξάνει τους ρυθμούς απονομής τους, θέτοντας ως χρονικό όριο οριστικής επίλυσης του προβλήματος εντός τους επόμενους έξι μήνες.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά προτίθενται να ζητήσει την εξόφληση των δύο δόσεων που απομένουν από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs). Η μία εκ των δύο δρομολογείται έπειτα από την επόμενη αξιολόγηση ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση τον Ιούνιο στο Eurogroup. Η άλλη που εκκρεμεί από το 2019 ενδέχεται να γίνει “πακέτο” με την τελευταία και έτσι η χώρα να εισπράξει το καλοκαίρι συνολικά το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το πόρισμα της 13ης αξιολόγησης αναμένεται τον Φεβρουάριο και αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για μία νέα εποχή για την ελληνική οικονομία εφόσον δεν υπάρξουν μη προβλέψιμες ανατροπές. Μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται με μία πιο χαλαρή παρακολούθηση και ο έλεγχος θα γίνεται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο.