Πάνω από 51.000 δανειολήπτες υπέβαλαν οριστική αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» που προβλέπει την επιδότηση των δόσεων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για διάστημα 9 μηνών.
Τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του υπουργείου Οικονομικών για τον έναν μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος και συγκεκριμένα από τις 3 Αυγούστου που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα δείχνουν τα εξής:
* 120.116 φορολογούμενοι επισκέφθηκαν την πλατφόρμα, εκ των οποίων οι 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.
* 51.337 προχώρησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης.
Επισημαίνεται ότι οι αριθμοί αυτοί καταγράφηκαν σε έναν αδρανή μήνα, τον Αύγουστο.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών «η επιτυχία του νέου πλαισίου γίνεται καλύτερα αντιληπτή, εάν συγκρίνουμε αυτά τα νούμερα με τα αντίστοιχα του παλιού προγράμματος επιδότησης δανείων του ν.4605/2019, που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Στον πρώτο μήνα λειτουργίας του παλιού πλαισίου, είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα 16.220 χρήστες (περίπου το 1/7 σε σχέση με σήμερα), αλλά είχαν καταγραφεί μόλις 4 οριστικοποιημένες αιτήσεις και δεν είχε εγκριθεί κρατική επιδότηση σε καμία από αυτές, ενώ δεν είχε κατατεθεί καμία πρόταση ρύθμισης δανείου από τους πιστωτές.
Η παραπάνω σύγκριση επιβεβαιώνει ότι η σημαντικά διευρυμένη περίμετρος κάλυψης των δανειοληπτών που παρέχει το νέο πλαίσιο, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς και η απλούστερη και φιλικότερη για τον χρήστη διαδικασία υποβολής της αίτησης, χωρίς να απαιτείται κανένα απολύτως δικαιολογητικό, επιτυγχάνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/), η οποία έχει σχεδιαστεί και υποστηρίζεται με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), στις υποδομές της οποίας και φιλοξενείται.
Μετά την είσοδο, με χρήση των κωδικών στο ΤaxisNet, και την υποβολή της αίτησης, τα στοιχεία δανειοληπτών, εισοδημάτων και οφειλών αντλούνται αυτόματα από την Φορολογική Βάση Δεδομένων και τις τράπεζες, αποτελώντας ένα απτό παράδειγμα διαλειτουργικότητας και αυτοματοποίησης, καθώς, με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης μια σειράς δικαιολογητικών και βεβαιώσεων.