Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς που έχουν σύστημα Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ.
O διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής έκανε το «σήμα» έναρξης των διαδικασιών εκκαθάρισης κοινοποιώντας στις αρμόδιες υπηρεσίες την εγκύκλιο με τις νέες εν ισχύ διατάξεις μέσω των οποίων διευρύνονται οι προβλεπόμενες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και επεκτείνονται οι εκπτώσεις στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.
Στο τέλος Αυγούστου περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν στα εκκαθαριστικά τους ότι σε σχέση με πέρυσι ο φόρος θα είναι μειωμένος από 10% έως και 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους, ενώ και φέτος ισχύουν απαλλαγές και εκπτώσεις -χωρίς αλλαγές- για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.
Ο φόρος
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, με τις διατάξεις του νόμου 4621/19 χορηγείται μείωση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων (για τα νομικά πρόσωπα δεν προβλέπονται μειώσεις), ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τους ως εξής:
- Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, επέρχεται μείωση κατά 30%
- Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%
- Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%
- Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και
- Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.
Η έκπτωση
Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Επιπλέον πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Η στατιστική ανάλυση
Βάσει της στατιστικής ανάλυσης του υπουργείου Οικονομικών η μείωση που θα δουν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης.
Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα έχουν το 67% της συνολικής ελάφρυνσης, 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 90 μέχρι 170 ευρώ και 14.841 ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ θα έχουν συνολική ελάφρυνση 22 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1.480 ευρώ έκαστος κατά μέσο όρο.