Τάξη σε σύνολο ιδιωτικού χρέους 234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 91,7 δισ. ευρώ (ποσοστό 39,3%) αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, 105,6 δισ. ευρώ (ποσοστό 45,2%) σε οφειλές προς τη φορολογική Αρχή και 36,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 15,5%) σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έρχεται να βάλει ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας που τέθηκε σε διαβούλευση.
Ο Κώδικας θεσπίζει το νέο προπτωχευτικό και πτωχευτικό πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 και απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις (σε αυτές αναλογούν περίπου τα 2/3 του ιδιωτικού χρέους), όσο και σε ιδιώτες.
Μέσω ενός αυτοματοποιημένου εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίζουν με τους πιστωτές τις οφειλές τους που είναι βιώσιμες. Εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο οφειλέτης θα μπορεί να κηρύξει πτώχευση, κατόπιν ρευστοποίησης της περιουσίας του,και να διαγράψει το χρέος.
Απαλλαγμένος χρεών, θα μπορεί να επιστρέψει στην οικονομική δραστηριότητα ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα.Συγκεκριμένα, σε 1 έτος μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης παρέχεται απαλλαγή από όλα τα χρέη, στην πλειονότητα των οφειλετών, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις το ανώτατο χρονικό όριο της απαλλαγής είναι 3 έτη, μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης.
Η ρύθμιση οφειλών
Η διαδικασία που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος (το ν/σ θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο) είναι αμιγώς εξωδικαστική και εμπιστευτική μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών. Διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και παρέχει τη δυνατότητα για την αναδιάρθρωση των οφειλών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας “κουρέματος” της οφειλής.
Η παροχή ρύθμισης αποφασίζεται από την πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, και, στην περίπτωση που ακολουθηθεί η πρόταση ρύθμισης (αυτή θα προκύπτει από αλγόριθμο), τότε η αποδοχή της θα είναι υποχρεωτική και από το Δημόσιο και από τους ασφαλιστικούς φορείς.
Η διαδικασία διαρκεί για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο μηνών, εντός των οποίων είτε επιτυγχάνεται ρύθμιση, είτε τερματίζεται η διαδικασία με την τυχόν άρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων να προτείνουν ρύθμιση ή με την άρνηση του οφειλέτη προς την προτεινόμενη ρύθμιση. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για τη ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων του οφειλέτη.
Οι επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης οφειλών και με σκοπό να αποφύγουν την πτώχευση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφύγουν στη διαδικασία της εξυγίανσης. Απαιτείται η συναίνεση δύο κατηγοριών πιστωτών: αυτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και των υπολοίπων πιστωτών, σε ποσοστό 50% της κάθε κατηγορίας. Ωστόσο, η επιτευχθείσα με τον τρόπο αυτό συμφωνία επικυρώνεται από το δικαστήριο, μόνον εάν συναινέσει ποσοστό 60% πιστωτών όλων των κατηγοριών, οπότε στην περίπτωση αυτή επέρχεται και αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων των ενέγγυων πιστωτών.