Πως η Aegean βάζει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη  εκπαίδευσης πιλότων και συντήρησης αεροπλάνων

Το υπόστεγο της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν ένα άδειο «κέλυφος», αφημένο στη φθορά του χρόνου για περίπου μία δωδεκαετία.

Εκεί ,μέσα σε 1 χρόνο, που θεωρείται ρεκόρ ,ο χώρος μεταμορφώθηκε και στεγάζει το νέο Κέντρο Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean Airlines.

Το όραμα της εταιρείας να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο και ένα κέντρο βαριάς συντήρησης αεροσκαφών έγινε πράξη μέσω μιας επένδυσης συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ, η οποία αλλάζει το τοπίο της ελληνικής αεροπορικής βιομηχανίας.
Με συνολικούς χώρους άνω των 85.000 τ.μ., είναι το μεγαλύτερο αεροπορικό οικοσύστημα στην Ελλάδα και βάζει την χώρα μας στον διεθνή χάρτη της αεροπορικής εκπαίδευσης και συντήρησης.

Η «Πατρίς» και το patris.gr ξεναγήθηκαν χθες από τους ανθρώπους της Aegean ,οι οποίοι μίλησαν σε δημοσιογράφους από όλη την Ελλάδα ,για το σπουδαίο νέο εγχείρημα και τα σημαντικά και πολλαπλά οφέλη του .

default

Τι είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης στους δημοσιογράφους

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανοίξαμε σήμερα, σε μια «ανεπίσημη πρώτη» τις πόρτες της νέας τεχνικής μας βάσης και του κέντρου προσομοιωτών και εκπαίδευσης πληρωμάτων μας.
Μια επένδυση 140 εκατομμυρίων, την οποία είχαμε ανακοινώσει στις αρχές του 2023 και ολοκληρώσαμε μέσα σε ένα χρόνο αφού πραγματοποιήσαμε μια εκτεταμένη ανακατασκευή του παλιού και εγκαταλελειμμένου για πάνω από 10 χρόνια υπόστεγου της παλιάς Ολυμπιακής και αφού προχωρήσαμε σε ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση πάνελ, δημιουργώντας ένα μοναδικό φωτοβολταϊκό πάρκο 25km² στην οροφή.

Ένα πράσινο hangar που φιλοξενεί τις υπηρεσίες συντήρησης που εκτελούμε τόσο για εμάς, όσο και πλέον για τρίτους και ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας με 4 προσομοιωτές, οι οποίοι θα γίνουν 7 στην πλήρη ανάπτυξή του τα επόμενο χρόνια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN κ. Δημήτρης Γερογιάννης στην δημοσιογραφική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Μια επένδυση, όπως συνέχισε, «η οποία όχι μόνο αναβαθμίζει τις δυνατότητες μας στον τομέα της βαριάς συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πληρωμάτων, αλλά πιστεύουμε ότι έχει προστιθέμενη αξία για την χώρα, καθώς από την πρώτη μέρα λειτουργίας προσελκύουμε ξένες αεροπορικές εταιρίες παρέχοντας υπηρεσίες βαριάς συντήρησης στα αεροσκάφη τους και εκπαίδευσης πληρωμάτων στους προσομοιωτές του κέντρου. Φυσικά, η επένδυση στις νέες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και συντήρησης που δημιουργούμε συνοδεύεται και από μια σταθερή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που αποτελεί και την καρδιά αυτών των επενδύσεων. Έτσι, έχουμε ήδη πάνω από 90 πιλότους στα πιλοτήριά μας από το πρώτο πρόγραμμα υποτροφιών για πιλότους που ξεκίνησε το 2018, ενώ τον επόμενο μήνα θα αποφοιτήσουν και οι πρώτοι 27 απόφοιτοι από το αντίστοιχο πρόγραμμα υποτροφιών για μηχανικούς που υλοποιούμε από το 2022.
Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε ένα πολύ καλό και αποτελεσματικό μείγμα γενεών που συνυπάρχουν στο σώμα των πιλότων μας και στο σώμα των μηχανικών μας, το οποίο εγγυάται συνέχεια και συνέπεια τόσο στην ποιότητα των δεξιοτήτων, όσο και στην κουλτούρα της AEGEAN».

Ο κ. Παναγιώτης Σίσκος, Κυβερνήτης Επιχειρησιακός Διευθυντής της AEGEAN και της Olympic Air, ήταν από εκείνους που ασχολήθηκαν προσωπικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου σημείωσε «Καταφέραμε σε χρόνο-ρεκόρ να δημιουργήσουμε, σε έναν χώρο όπου πριν δεν υπήρχε τίποτα, ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα εκπαίδευσης στην Ευρώπη».

Η νέα τεχνική βάση

Η νέα Τεχνική βάση διαθέτει δυνατότητα διενέργειας βαριάς συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών σε έως και 12 θέσεις συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου για αεροσκάφη και πτητικά μέσα διαφόρων τύπων και στην ωρίμανση του το δυναμικό της τεχνικής βάσης προβλέπει 500.000 ώρες βαριάς συντήρησης.

Στην Τεχνική βάση πραγματοποιείται κυρίως η βαριά συντήρηση των αεροσκαφών με εργαλεία και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στα δομικά στοιχεία και σε όλα τα συστήματα του αεροσκάφους, ενώ παράλληλα, πραγματοποιούνται καθημερινές εργασίες συντήρησης, οι οποίες απαιτούν χρήση υπόστεγου.
Σήμερα μόνο στην τεχνική βάση απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι με στόχο να αυξάνονται κατά περίπου +10% κάθε χρόνο.
Πρόκειται για ένα οργανισμό συντήρησης που στην πλήρη ανάπτυξη του και σε βάθος πενταετίας, θα απασχολούνται περίπου 600 έως 700 άνθρωποι.


Το νέο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της AEGEAN έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία και αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργώντας σε συνεργασία με την CAE, τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαίδευσης πολιτικής αεροπορίας διεθνώς.
Μέχρι σήμερα έχουν ήδη εγκατασταθεί 4 προσομοιωτές πλήρους πτήσης (σε συνεργασία με την CAE, η οποία ανέλαβε την κατασκευή, τη διαχείριση και τη συντήρηση των συστημάτων) συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, με διαθέσιμο χώρο για 3 επιπλέον προσομοιωτές πλήρους πτήσης. Οι προσομοιωτές αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε σχεδόν 24ωρη βάση και εκπαιδεύουν πιλότους της AEGEAN, της Olympic Air αλλά και άλλων εταιρειών, εκπαιδεύοντάς τους σε δύσκολα σενάρια. Μάλιστα, οι πιλότοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τόσο την αρχική, όσο και την επαναληπτική εκπαίδευση που πραγματοποιείται κάθε 6 μήνες.

Σε πραγματικές συνθήκες πτήσης

Οι προσομοιωτές προσφέρουν πραγματικές συνθήκες πτήσεις, τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον, όσο και στο εσωτερικό. Στα «παράθυρα» απεικονίζεται το εξωτερικό περιβάλλον (αεροδρόμιο, ανάγλυφο, ουρανός, καιρικά φαινόμενα), ενώ υδραυλικοί μηχανισμοί κινούν όλο το «πιλοτήριο», ώστε οι πιλότοι να νιώθουν στο σώμα τους τις δυνάμεις της πτήσης. Στόχος είναι οι πιλότοι να εκπαιδευτούν σε σύνθετα σενάρια και απρόοπτες καταστάσεις που θα ήταν επικίνδυνο ή αδύνατο να αναπαραχθούν σε πραγματικές συνθήκες πτήσης. Επίσης, στο κέντρο εκπαίδευσης λειτουργούν και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, όπως εκκένωση έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση πραγματικής πυρόσβεσης, ενώ περιλαμβάνει και αίθουσες εκπαίδευσης, χώρους τεχνικής υποστήριξης και γραφεία.

Το εκπαιδευτικό κέντρο στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας.
Μέχρι πρότινος, όλα τα πληρώματά της εταιρείας εκπαιδεύονταν στο εξωτερικό, ενώ μια εκπαίδευση τεσσάρων ωρών απαιτούσε απουσία από τις πτήσεις για δύο ημέρες, γεγονός που οδηγούσε σε επιχειρησιακές δυσκολίες. Σήμερα, το κέντρο καλύπτει πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες και κανείς από τους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας δεν χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό.
Στο ίδιο οικοσύστημα θα εντάσσεται και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.


Πρόγραμμα υποτροφιών για πιλότους και μηχανικούς

Παράλληλα, ενισχύει την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατάρτιση νέων ανθρώπων που θα στελεχώσουν τις υφιστάμενες και νέες δραστηριότητες, στηρίζοντας παράλληλα τα δυο προγράμματα υποτροφιών για μηχανικούς και πιλότους που προσφέρει.
Η εταιρεία ,όπως επισημαίνει, κλείνοντας τη φετινή χρονιά 25 χρόνια λειτουργίας θέτει τις βάσεις για τον νέο επόμενο κύκλο ανάπτυξης για την ίδια, θέτοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του κλάδου και της βιομηχανίας των αερομεταφορών στη χώρα.