αγοράζουν οι καταναλωτές στα σουπερ μαρκετ εν μέσω πανδημίας

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και τον Μάιο εφέτος ο πληθωρισμός, καθώς μειώθηκε 1,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, από μείωση 1,4% τον Απρίλιο 2020 και έναντι αύξησης 0,2% τον Μάιο 2019.

Ωστόσο, παρά την πτώση αυτή, σε ετήσια σύγκριση (Μάιος 2020 προς Μάιο 2019) ξεχωρίζουν οι ανατιμήσεις σε πολλά είδη διατροφής, όπως σε: νωπά φρούτα (28,6%), γιαούρτι (6,9%), αλλαντικά (6,4%), ζυμαρικά (5%), χοιρινό (4,3%), νωπά λαχανικά (4%), γάλα νωπό πλήρες (3,8%) και αρνί-κατσίκι (3,2%). Ανατιμήσεις, κατά 3,4%, υπήρξαν και στην ένδυση- υπόδηση. Αντίθετα, πολύ μεγάλες μειώσεις τιμών, λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος, καταγράφηκαν σε πετρέλαιο θέρμανσης (30,6%) και φυσικό αέριο (30%).

Μεταξύ Μαΐου 2020 και Απριλίου 2020, στη συντριπτική πλειονότητα αγαθών και υπηρεσιών υπήρξαν μειώσεις τιμών και ειδικότερα σε: φυσικό αέριο (8,7%), νωπά λαχανικά (7,4%), πετρέλαιο θέρμανσης (7,3%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (6,1%), πατάτες (4,2%), νωπά ψάρια (3%), καύσιμα- λιπαντικά (2,4%), ελαιόλαδο (1,8%), χοιρινό (1,4%) και πουλερικά (1,2%).

Στον αντίποδα, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: ξενοδοχεία (13,5%), νωπά φρούτα (3,3%), αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (1,8%) και τυριά (0,8%).