Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας – «Alert» για απάτη και νοθεία

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ιταλία για το ελαιόλαδο, που εισάγεται από την Τυνησία, με τους αγρότες και τις οργανώσεις τους να προειδοποιούν ότι προϊόν, που έρχεται από χώρες εκτός ΕΕ, εγκυμονεί κινδύνους για απάτη, νοθεία, κερδοσκοπία αλλά και πτώση των τιμών σε βάρος των παραγωγών.

Η αυξημένη εισροή ελαιολάδου από την Τυνησία έχει φέρει αναστάτωση τόσο στους αγρότες όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Παρατηρητήριο Γεωργίας της Τυνησίας, οι εξαγωγές ελαιολάδου Τυνησίας στις αγορές της ΕΕ, από την αρχή της εκστρατείας έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2025 σημείωσαν αύξηση κατά 40,8% σε ποσότητα, φτάνοντας τους 132.200 τόνους.

«Η εισαγωγή ελαιολάδου εκτός ΕΕ τροφοδοτεί τον κίνδυνο απάτης και εξαπάτησης εις βάρος των καταναλωτών», προειδοποιεί η ιταλική αγροτική οργάνωση Coldiretti Puglia, τονίζοντας ότι συγχρόνως προκαλεί πτώση της τιμής του αυθεντικού ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ταυτόχρονα, η αγροτική οργάνωση καταγγέλλει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον κίνδυνο το τυνησιακό ελαιόλαδο να παρουσιάζεται ως «Made in Italy».

Να σημειωθεί ότι η γνώση της χώρας, απ’ όπου προέρχεται ένα προϊόν, όπως το ελαιόλαδο επηρεάζει σημαντικά τόσο τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών όσο και την τιμή αγοράς. Όμως, παρά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη μέθοδος επαλήθευσης αυτών των πληροφοριών, ανοίγοντας ένα κρίσιμο κενό στην αλυσίδα τροφίμων. Έτσι η αλυσίδα τροφίμων παραμένει ευάλωτη στην απάτη και η παραποίηση της δήλωσης προέλευσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί.

Ελαιόλαδο από την Τυνησία

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Παρατηρητήριο Γεωργίας της Τυνησίας (Ongri) για τις εξαγωγές ελαιολάδου. Σύμφωνα με αυτά, από την έναρξη της εκστρατείας έως τα τέλη του Φεβρουαρίου 2025, οι εξαγωγές του τυνησιακού ελαιολάδου στην αγορά της ΕΕ, αυξήθηκαν κατά 40,8% φτάνοντας τους 132.200 τόνους.

Το 59,4% των εξαγωγών ελαιολάδου της Τυνησίας έχει προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ το 24% κατευθύνεται στη Βόρεια Αμερική και το 9,5% στην Αφρική. Αξιοσημείωτη είναι επίσης, και η πτώση των τιμών του ελαιολάδου της Τυνησίας, οι οποίες κατρακύλησαν κατά 54,9% τον Φεβρουάριο του 2025 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας από τα 8,5 δηνάρια/κιλό (2,57 ευρώ/κιλό) έως 18,7 δηνάρια/κιλό (5,6 ευρώ/κιλό).

Πάντως, κύριος εισαγωγέας τυνησιακού ελαιολάδου είναι η Ιταλία, στην οποία τους πρώτους τέσσερις μήνες της εκστρατείας 2024/25 έφτασε το 31,4% των ποσοτήτων, ενώ ακολουθεί η Ισπανία (24%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (19,4%). Μάλιστα, το συσκευασμένο ελαιόλαδο αντιπροσώπευε μόνο το 10,2% των εξαγωγών, ενώ το υπόλοιπο 89,8% ήταν χύμα.

Κερδοσκοπία στο ελαιόλαδο

Οι εισαγωγές από την Τυνησία ενθαρρύνονται επίσης από τη συμφωνία που έχει «κλείσει» η ΕΕ. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, μπορούν να εισαχθούν στην ΕΕ χωρίς την επιβολή δασμών, 56.700 τόνοι παρθένου ελαιολάδου, ποσότητα που περιλαμβάνει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο και ελαιόλαδο λαμπάντε.

«Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το εισαγόμενο ελαιόλαδο πληροί τα ίδια υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», επισημαίνει η οργάνωση των ιταλικών γεωργικών εταιρειών, προειδοποιώντας ότι στόχος όσων αγοράζουν ξένο ελαιόλαδο είναι να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των εγχώριων παραγωγών. «Πλημμυρίζουν τις αγορές με προϊόντα χαμηλής ποιότητας», τονίζει χαρακτηριστικά η Coldiretti.

Με βάση αυτό, οι εκπρόσωποι της Coldiretti, θέτουν ένα κρίσιμο σημείο σχετικά με τον κανονισμό 2020/761 της ΕΕ, ο οποίος ρυθμίζει τους όρους εισαγωγής ελαιολάδου από την Τυνησία.

«Η έλλειψη αυστηρού ελέγχου της ποιότητας και της προέλευσης του εισαγόμενου λαδιού θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να θέσει σε κίνδυνο τη φήμη του ιταλικού λαδιού, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο».

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, καταθέτουν πρόταση για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ηλεκτρονικού Μητρώου, παρόμοιου με το ιταλικό σύστημα SIAN.

Πηγή: ot.gr