εστίαση

Σε … αναμμένα κάρβουνα συνεχίζουν να κάθονται οι επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει πλέον πως το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Κάθε μέρα που περνά οι επαγγελματίες του χώρου βλέπουν τις ελπίδες τους να χάνονται, αλλά και πολλούς συναδέλφους τους να εγκαταλείπουν τις επιχειρήσεις τους, ή να προχωρούν σε κλείσιμο κάποιων από τα καταστήματα που διατηρούν αφού πλέον δεν είναι βιώσιμα.

Η μεγαλύτερη αγωνία όλων πάντως σχετίζεται με το τι θα συμβεί εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να ζητήσει τα χρήματα, που προς το παρόν δεν ζητά, αναβάλλοντας μια σειρά πληρωμών.

«Όταν ένα μαγαζί έχει ένα μέσο ενοίκιο 2.000 ευρώ κι είναι κλειστό 10 μήνες, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ένας μικρός παίκτης στην αγορά, χρωστά περίπου 15.000 ευρώ μόνο σε ενοίκια αν λάβουμε υπόψη και κάποιες από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις» αναφέρει επιχειρηματίας της εστίασης, ο οποίος και εξηγεί:  «Αν σε όλα αυτά προστεθούν ΙΚΑ, ασφαλιστικές εισφορές, χρέη σε τράπεζες, χρέη σε προμηθευτές, πάσης φύσεως τέλη, ρεύμα, τηλέφωνα, νερά και μια σειρά από άλλα έξοδα, είναι εύκολο να καταλάβουν όλοι, πως όταν ζητηθούν χρήματα, θα έχουμε φθάσει σε ένα χρέος που θα ξεπερνά για τους πιο «μικρούς» τις 100.000 ευρώ με κλειστά μαγαζιά. Αν η κυβέρνηση έχει κάνει αυτά τα μαθηματικά και της βγαίνουν, τότε να παραδώσουμε όλοι τα κλειδιά μας».

Εκτός όμως από αυτό το υπαρκτό πρόβλημα που φαίνεται ότι θα λυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή τουλάχιστον θα περιοριστεί ως έναν βαθμό, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με τον κλάδο αλλά και τον κοινωνικό ιστό. Κατ’ αρχάς, εκτός από τους επιχειρηματίες οι οποίοι δεν λαμβάνουν κανένα βοήθημα προς το παρόν, υπάρχουν οι εργαζόμενοι, που για σχεδόν ένα χρόνο καλούνται να επιβιώσουν με 500 ή ακόμα και 400 ευρώ το μήνα.

Την ίδια στιγμή, όντας σε αναστολή εργασίας ή λαμβάνοντας επίδομα ανεργίας απαγορεύεται να εργαστούν οπουδήποτε αλλού ακόμα κι αν έχουν θέληση για εργασία προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Αυτή η πρακτική της κυβέρνησης θεωρείται απ’ όλους τουλάχιστον παράλογη αφού κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί για το πώς μπορεί μια οικογένεια να επιβιώσει κάτω από τόσο άθλιες συνθήκες.

Ο παράγοντας γάμοι

Εκτός από τους επιχειρηματίες της εστίασης όμως και τους εργαζόμενους, υπάρχουν δεκάδες ακόμα κλάδοι που πλήττονται από τα κλειστά καταστήματα και ειδικά στην Κρήτη. Πρόκειται για τη λεγόμενη «βιομηχανία των γάμων», που ειδικά στην Κρήτη αποτελεί μια «βαριά βιομηχανία» αφού με αυτή άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται δεκάδες επαγγελματικοί και επιχειρηματικοί κλάδοι.

Για καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική μέριμνα, ενώ η κυβέρνηση δεν μοιάζει διατεθειμένη να δει το μέγεθος του προβλήματος ή τις συνολικές προεκτάσεις του, παρά το γεγονός πως έχει ενημερωθεί αναλυτικά και κατ’ επανάληψη από επαγγελματίες του χώρου σε κάθε άκρη της χώρας .

Ο παράγοντας … εκλογές

Βλέποντας όλη αυτή την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε λύσεις, οι επιχειρηματίες έχουν καταλήξει σε κάποια βασικά συμπεράσματα τους για την πολιτική που χαράσσεται, τα οποία ούτως ή άλλως δεν κολακεύουν κανένα.

Αρχικά,­ οι επιχειρηματίες θεωρούσαν πως η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο εξόντωσης μέρους της εστίασης και της διασκέδασης, οπότε και προχωρά σε μέτρα τα οποία δεν έχουν λογική, αφού είναι εντελώς παράλογο να επιτρέπει ουρές δεκάδων μέτρων έξω από πολυκαταστήματα, αλλά να μην επιτρέπει ούτε ένα άτομο ουρά μπροστά σε καφέ.

Στη συνέχεια βέβαια, βλέποντας όλο τον παραλογισμό οι επαγγελματίες άρχισαν να πιστεύουν πως η κυβέρνηση ασκεί τέτοια πολιτική επειδή δεν έχει καμία γνώση ούτε και εμπειρία στα θέματα εστίασης και διασκέδασης.  Μετά και από αυτό τον ισχυρισμό που κερδίζει διαρκώς έδαφος, οι επαγγελματίες του χώρου πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί καν μαζί τους για μεγάλο διάστημα, αφού όλα δείχνουν κατά την άποψη τους ότι πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές, μόλις τελειώσουν τα σοβαρά προβλήματα του κοροναϊού.

Επειδή μάλιστα ο συγκεκριμένος κλάδος της εστίασης έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, υπάρχει η εκτίμηση πως για να αναχαιτιστεί αυτός ο αρνητισμός θα πρέπει τα όποια ευεργετήματα να δοθούν λίγο πριν τις εκλογές, ώστε με «νωπή μνήμη» να υπάρξουν οι μικρότερες πολιτικές απώλειες.  Πάνω σε αυτές τις … ασκήσεις επί χάρτου ασκείται η συνολικότερη πολιτική με τεράστια σαφώς ζητήματα αναφορικά με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την επιβίωση δεκάδων επιχειρηματικών κλάδων.