Πιο ακριβός θα είναι από σήμερα ο καφές που καταναλώνεται εντός των καταστημάτων, είτε αυτά είναι καφετέριες, καφενεία ή οποιοδήποτε άλλο κατάστημα που σερβίρει καφέ. Μετά από τέσσερα χρόνια που η τιμή του καφέ είχε συντελεστή ΦΠΑ 13%, από σήμερα μετακομίζει στο 24%.
Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, από σήμερα 1η Ιουλίου, όσοι απολαμβάνουν τον καφέ τους στην καφετέρια, στο καφενείο ή σε άλλο σχετικό κατάστημα, ο καφές επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%. Αντίθετα, όποιος παραγγείλει τον καφέ του σε «πακέτο» και τον πάρει στο χέρι, θα τον πληρώσει φθηνότερα, καθώς θα επιβαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Όμως, πιο ακριβός δεν θα είναι μόνο ο καφές, αλλά και το τσάι, το κακάο, το χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα, που αλλάζουν συντελεστή ΦΠΑ και μετά από τέσσερα χρόνια μετακομίζουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% από το 13%.
Στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% παραμένει μόνιμα ο καφές που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει take away, δηλαδή «στο χέρι». Παράλληλα, στο 13% μονιμοποιήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στα κόμιστρα των ταξί.
Όπως είναι φυσικό, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 24% φέρνει αυξήσεις στην τιμή του καφέ κατά 11%, εκτός κι αν κάποιες επιχειρήσεις αποφασίσουν να απορροφήσουν το σύνολο ή μέρος της αύξησης του κόστους.
Αν μεταφερθεί συνολικά η αύξηση, τότε για παράδειγμα:
Ο ελληνικός καφές σε ένα καφενείο, ο οποίος μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ, σήμερα πωλείται 2,80 ευρώ, ενώ
ο freddo espresso των 3,80 ευρώ αν καταναλωθεί στην καφετέρια πωλείται περίπου 4,5 ευρώ.
Το νέο τοπίο στην εστίαση με τους δύο συντελεστές ΦΠΑ στον καφέ και τα άλλα ροφήματα, που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου, ξεκαθαρίζει διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ. Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ θα παραμείνει μόνιμα μειωμένος στο 13%, αλλά και πότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν τον καφέ με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ:
Από την 1η Ιουλίου 2024, εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων. Συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.
Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων του καφέ, κακάο, τσαγιού και χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων, καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών. Αυτό ισχύει επίσης όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.
Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους επαγγελματίες της εστίασης, αφού θεωρούν ότι η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιριζόμενα ροφήματα, αντίστοιχα με τα μη αλκοολούχα ποτά, δεν είναι βιώσιμη. Μέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας και με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση.
Παρότι κάθε επιχείρηση αποφασίζει η ίδια πώς θα διαμορφώσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, φαίνεται δύσκολο να αποφευχθούν οι αυξήσεις στην τελική τιμή προς τους καταναλωτές. Η επαναφορά του καφέ στο υψηλό ΦΠΑ 24% θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση 11 μονάδων, οι οποίες θα μετακυλήσουν στη λιανική τιμή, πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης με αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο της εστίασης.