Στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA 2019 στην Κολωνία συμμετείχε η Περιφέρεα Κρήτης.
Η ANUGA αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών παγκοσμίως και διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια στο εκθεσιακό κέντρο της Κολωνίας. Στην έκθεση φέτος συμμετείχαν συνολικά 7.200 εκθέτες από 108 χώρες, ενώ οι εμπορικοί επισκέπτες ξεπέρασαν τους 150.000.
Από την Κρήτη 19 επιχειρήσεις παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο περίπτερο που δημιούργησε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης. Χιλιάδες επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γευτούν την εξαιρετική ποιότητα από κρητικό ελαιόλαδο & ελιές, οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά και τυροκομικά, μέλι, παξιμάδια, ρακή, προϊόντα ζύμης και παραδοσιακά εδέσματα και γλυκίσματα, φρέσκους χυμούς και εμφιαλωμένο νερό.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, ενώ συμμετείχε το μέλος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Λουΐζος Κόλλιας.
Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφτηκαν επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, Μαρία Παπακωνσταντίνου, καθώς και η γραμματέας Α’ του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Φρίντα Γεωργίου.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από την Ευρώπη και την Ελλάδα “The European Food Masters – Taste the Authentic”, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη στήριξε την παρουσία των επιχειρηματιών στη Διεθνή Έκθεση με στόχο την προβολή και προώθηση των βιολογικών, ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντων τους.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος και σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο του Ντίσελντορφ, πραγματοποιήθηκε παράλληλα επιχειρηματική αποστολή στον χώρο του Προξενείου. Συγκεκριμένα 29 επιχειρήσεις του νησιού πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό B2B συναντήσεων με 25 αγοραστές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη γερμανική αγορά. Εισαγωγείς τροφίμων, επιχειρη- ματίες χονδρικής και εκπρόσωποι μεγάλης αλυσίδας σούπερ – μάρκετ.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε γαστρονομικό δρώμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν γαστριμαργικές δημιουργίες που παρασκευάστηκαν με βιολογικά, ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Τους δόθηκε η δυνατότητα να γευτούν μέσα από τις κρητικές συνταγές την υψηλή ποιότητα των προϊόντων αυτών και τη γευστική υπεροχή τους.