Eurogroup

Παρά την πρωτοφανή κρίση που φέρνει η Covid-19, το μέγεθος αλλά και τις αβεβαιότητες της ύφεσης, η απόφαση για την αποδέσμευση των κερδών από τα προγράμματα ομολόγων, ύψους 748 εκατομμυρίων ευρώ στο προχθεσινό Eurogroup δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Στο κοινό ανακοινωθέν, το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την «ταχεία και αποφασιστική ανταπόκρισή τους» στην κρίση του κοροναϊού, «τόσο στην ανάσχεση του ξεσπάσματος του ιού όσο και στη λήψη των αναγκαίων οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας».

Οι υπουργοί Οικονομικών, επίσης, «καλωσορίζουν τη δέσμευση» της Ελλάδας να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς υποστήριξη της ανάκαμψης, ενώ αναδεικνύουν ως τομείς όπου έχει καταγραφεί πρόοδος τις ιδιωτικοποιήσεις, την κοινωνική πρόνοια, την αγορά εργασίας και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις σε κάποια πεδία, «για παράδειγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα» – αλλά αναγνωρίζεται ότι αυτές οφείλονται κυρίως στις συνέπειες της πανδημίας.

Χαρακτηρίζεται, πάντως, «ζωτικό» η Ελλάδα να επιμείνει και να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, ώστε να αναβαθμίσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της.

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει «με αποφασιστικότητα» στην υλοποίηση του σχεδίου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, στη νομοθέτηση ενός «αποτελεσματικού πτωχευτικού κώδικα» και στην κατάργηση έως το τέλος Ιουλίου του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι δεσμεύσεις, που ακολουθούν των ευσήμων για την γρήγορη αντίδραση της Αθήνας στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, είναι οι εξής:

  • Να περάσει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος.
  • Να προχωρήσει η κατάργηση του ισχύοντος συστήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας από το τέλος Ιουλίου 2020. Με την σημείωση μάλιστα ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η κατάλληλη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων (collaterals). Συνεπώς δεν αφήνονται περιθώρια για παραθυράκια.

Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν και για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης (να εισπράττονται οι φόροι)

  • Να προωθηθούν οι δημόσιες επενδύσεις.
  • Να προχωρήσει η τραπεζική εξυγίανση με έμφαση στα κόκκινα δάνεια που παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι.
  • Να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.
  • Να προχωρήσει η Αθήνα αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Το ανακοινωθέν μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι με βάση τους πιο πάνω όρους (against this background) καλωσορίζεται η έκθεση των θεσμών και η εκταμίευση των 748 εκατομμυρίων. Συνεπώς η ελληνική πλευρά ξανα-δεσμεύθηκε σε αυτά που ήδη έχει δεσμευθεί και για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι μπορεί να μπουν στο πλάι για λίγο καιρό μέχρι να περάσει το μεγάλο μέρος της κρίσης της Covid-19.

Τέλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η 7η αξιολόγηση των θεσμών που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, όπου τότε θα υπάρχει και σαφής εικόνα από την τουριστική κίνηση Ιουλίου-Αυγούστου.