Στο 1,9% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αναπτύχθηκε 0,8% σε σχέση με το πρώτο και 1,9% σε ετήσια βάση (σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018). Το πρώτο τρίμηνο είχε παρουσιάσει ανάπτυξη μόλις 0,2% και 1,1% αντίστοιχα.
Αναλυτικότερα, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 αύξηση 1,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Παράλληλα, αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.Αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Επίσης, αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%. Μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,9% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,2%.
Το μεγάλο ζητούμενο για τους θεσμούς αλλά και την αγορά είναι να καταγραφεί επιτάχυνση της ανάπτυξης κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Μια πρόγευση των εκτιμήσεων και των υποθέσεων στις οποίες θα πατήσει η διαβούλευση με τους θεσμούς για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται την Πέμπτη στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup όπου ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού θα εκπροσωπήσει για πρώτη φορά την Ελλάδα σε μια πρώτη, ουσιαστική συζήτηση και σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τους άξονες του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης.