Πέντε βασικές κατηγορίες επιλογών φαίνεται να έχουν Έλληνες και ξένοι, που θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική κτηματαγορά, δεδομένου ότι η προσφορά παραμένει περιορισμένη και η ζήτηση σχεδόν διπλάσια.
Οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις για το τι θα συμβεί το 2025 παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής, με τίτλο «Ελλάδα 2025: Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις».
Μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας και σύμβουλος ακινήτων, Ηλίας Παπαγεωργιάδης, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ενισχυμένη ζήτηση για τη Χρυσή Βίζα μέσω αγοράς μεγαλύτερων οικιστικών ακινήτων, ενώ η εμπιστοσύνη, τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επενδυτών, στην ελληνική αγορά φαίνεται να ενισχύεται. Επιπλέον, η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης αναμένεται να προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον, αν και οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις πιθανόν να μειωθούν.
Η πρώτη κατηγορία ακινήτων αφορά οικιστικά ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ, τα οποία επηρεάζονται από το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Όπως σημειώνεται, όσο διαρκεί το πρόγραμμα, οι τιμές αυτών των ακινήτων θα αυξηθούν λόγω της ζήτησης που δημιουργείται από νέους αγοραστές και επενδυτές. Με τη λήξη του προγράμματος, οι τιμές ενδέχεται να υποχωρήσουν, αλλά θα παραμείνουν υψηλότερες από τα επίπεδα του Μαΐου 2024. Καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη των τιμών και των ενοικίων αποτελεί η διάθεση των «κλειστών» κατοικιών από τους ιδιοκτήτες τους. Αν αυτοί επιλέξουν να μη διαθέσουν τα ακίνητά τους στην αγορά, η ζήτηση θα διατηρήσει τα ενοίκια σε υψηλά επίπεδα.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά κατοικίες αξίας μεταξύ 200.000 και 400.000 ευρώ. Όσα ακίνητα βρίσκονται στο εύρος των 200.000 έως 250.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ελκυστικά, με αυξητική τάση στις τιμές, ιδιαίτερα λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου 2». Αντίθετα, τα ακίνητα αξίας 250.000 έως 300.000 ευρώ πιθανόν να δεχθούν πιέσεις, με τους ιδιοκτήτες να μειώνουν τις τιμές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες ρευστότητας. Για τα ακίνητα μεταξύ 300.000 και 400.000 ευρώ, η ζήτηση αναμένεται να περιοριστεί λόγω μειωμένων εκταμιεύσεων δανείων, ενώ ειδική δυναμική παρουσιάζουν τα νεόδμητα ακίνητα, των οποίων οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους υλικών και εργατικών χεριών.
Η τρίτη κατηγορία επικεντρώνεται σε ακριβά ακίνητα με αξία άνω των 400.000 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία, η περιοχή και η ποιότητα κατασκευής παίζουν καθοριστικό ρόλο. Στις κορυφαίες τοποθεσίες, όπως τα Νότια Προάστια, οι αυξήσεις στις τιμές θα συνεχιστούν, εκτός αν προκύψουν αναγκαστικές πωλήσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων. Σε λιγότερο προνομιούχες περιοχές, οι πιέσεις για γρήγορη πώληση ενδέχεται να οδηγήσουν σε ευκαιρίες για επενδυτές.
Η τέταρτη κατηγορία αφορά εμπορικά ακίνητα χαμηλής αξίας, που μετατρέπονται σε κατοικίες. Τα κριτήρια της Χρυσής Βίζας έχουν οδηγήσει σε ανακατατάξεις, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε παλιά γραφεία, ανοίκιαστα καταστήματα και βιομηχανικούς χώρους που μπορούν να αποκτηθούν και να μετατραπούν. Η Θεσσαλονίκη, λόγω του Μετρό, παρουσιάζει ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα, ενώ στην επαρχία δεν αναμένεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η πέμπτη κατηγορία περιλαμβάνει κορυφαία εμπορικά ακίνητα, όπως καταστήματα σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, πράσινα κτίρια γραφείων και logistics σε prime τοποθεσίες. Οι υψηλές αποδόσεις τους διασφαλίζουν τη συνεχιζόμενη ζήτηση το 2025, ενώ αβεβαιότητες σε διεθνές επίπεδο μπορεί να επηρεάσουν την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ηλία Παπαγεωργιάδη, μπορούν να αναδειχθούν πέντε επενδυτικές στρατηγικές για το 2025:
- αγορά ακινήτων για ενοικίαση σε περιοχές με υψηλές αποδόσεις,
- συμμετοχή σε οικιστικά έργα για οικονομικότερη απόκτηση διαμερισμάτων,
- μετατροπή γραφείων ή χώρων στάθμευσης σε οικιστικά ακίνητα,
- ανέγερση κτιρίων για μίσθωση, και
- επένδυση σε τοποθεσίες μοναδικής αξίας.
Καθώς το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων παραμένει έντονο, η στρατηγική τοποθέτηση και οι κατάλληλες επιλογές αναμένεται να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές.