Οι δασμοί Τραμπ απειλούν με άνοδο τις τιμές του καφέ

Σε νέα άνοδο θα οδηγήσουν τις τιμές του καφέ οι δασμοί τους οποίους ανακοίνωσε ο Τραμπ προχθές (2.4.25) σε όλες τις εισαγωγές -μαζί και του συγκεκριμένου προϊόντος (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την εποχή της αποικιοκρατίας!), σύμφωνα με το Reuters.

Την Τετάρτη (2.4.2025), οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς 46% στις εισαγωγές από το Βιετνάμ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, καθώς και δασμό 32% στις εισαγωγές από την Ινδονησία, τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό. Οι παραγωγοί καφέ της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, έλαβαν δασμό 10%.

Το Βιετνάμ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή του ροφήματος παγκοσμίως. Εξάγει κυρίως καφέ ρομπούστα, έναν τύπο που χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή στιγμιαίου καφέ καθώς και έτοιμων προς κατανάλωση κρύων ροφημάτων.

«Το Βιετνάμ είναι το μεγάλο που ξεχωρίζει», δήλωσε ο Τομάς Αραούζο (Tomas Araujo), χρηματιστής της StoneX. «Μελλοντικά, θα αποτελέσει πρόκληση για την αλυσίδα εφοδιασμού και για τους τελικούς χρήστες, με πρόσθετο κόστος», είπε.

«Αυτό είναι μεγάλο. Ο δασμός στο Βιετνάμ σημαίνει 2.500 δολάρια περισσότερα ανά τόνο» για έναν αγοραστή στις ΗΠΑ, δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) ICE robusta, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς των τιμών, διαπραγματεύονταν γύρω στα 5.390 δολάρια ανά τόνο την Πέμπτη (3.4.2025). «Δεν είναι βέβαιο αν τα φασόλια που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ υπόκεινται στον μεγάλο δασμό», σημείωσε.

Οι χώρες που εξάγουν κακάο, το κύριο συστατικό για την παρασκευή σοκολάτας, φορολογούνται επίσης. Η Ακτή Ελεφαντοστού, νούμερο 1 παραγωγός, επιβαρύνθηκε με δασμό 21%.

«Τόσο η βιομηχανία καφέ όσο και οι κατασκευαστές καραμέλας θα ασκήσουν σκληρή πίεση για να αφαιρεθούν οι δασμοί από αυτά τα προϊόντα», δήλωσε η αναλύτρια μαλακών προϊόντων Judith Ganes, πρόεδρος της J Ganes Consulting. «Προσωπικά αμφιβάλλω αν οι δασμοί θα παραμείνουν».

Οι αμερικανικοί καβουρδιστές θα πρέπει πιθανώς να στραφούν από τους ρομπούστα του Βιετνάμ στους βραζιλιάνικους, γνωστούς ως conilons, είπαν οι ειδικοί. Αλλά η Βραζιλία δεν έχει πολλές ρομπούστα, καθώς παράγει κυρίως την πιο ήπια ποικιλία αραβικής.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ανταγωνιστούν για τα κωνοφόρα με την τοπική βιομηχανία της Βραζιλίας, ενώ η Ευρώπη και η Κίνα ίσως είναι καλύτερα να έχουν μεγαλύτερη προμήθεια από το Βιετνάμ σε χαμηλότερες τιμές.