φοροι

Μείωση εισοδημάτων και αδυναμία των νοικοκυριών να αντέξουν στην υπερφορολόγηση, μαρτυρούν τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων. Αν και ο εισπρακτικός στόχος της ΑΑΔΕ για το α΄εξάμηνο επετεύχθη, οι εισπράξεις στηρίζονται κατά τα 2/3 στους έμμεσους φόρους (που θεωρούνται άδικοι γιατί τους πληρώνουν ανεξαιρέτως όλοι οι πολίτες) ενώ μόλις 1/3 προέρχεται από άμεσους φόρους.

Παρά τα 6 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, τα έσοδα από άμεσους φόρους μειώνονται αντί να αυξάνονται. Μάλιστα ο ετήσιος στόχος του προϋπολογισμού για εισπράξεις από τους άμεσους φόρους εφέτος αναθεωρήθηκε ήδη προς τα κάτω και μειώθηκε κατά 3,04% (σε 20,87 δισ. ευρώ το 2018 έναντι 21,53 δισ το 2017). Την εικόνα των εσόδων για το α΄εξάμηνο διασώζουν κυρίως οι ρυθμίσεις χρεών στην εφορία και οι αυξήσεις εμμέσων φόρων που επεβλήθησαν πέρυσι και φέτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της ΑΑΔΕ για την διακύμανση τον φορολογικών εσόδων του Ιουνίου:

  1. Σωρευτικά στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, τα συνολικά φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 19,312 δισ. ευρώ. Ξεπέρασαν κατά 1,59% (ή 302,15 εκατ. ευρώ) τις εισπράξεις φόρων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017, όπου τα έσοδα ανήλθαν σε 19,1 δισ. ευρώ. Και πάλι όμως, είναι οριακά χαμηλότερα κατά 0,13% σε σχέση με τον (αναθεωρημένο προς τα κάτω) στόχο εξαμήνου 2018, που μειώθηκε στα 19,337 δισ. ευρώ.
  2. Η υπέρβαση εισπράξεων σε σχέση με πέρυσι στο σύνολο του εξαμήνου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αυξημένα έσοδα προηγούμενων ετών, στα έσοδα που προέκυψαν από τις ρυθμίσεις που έγιναν για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών ή για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και έτσι πολλοί σπεύδουν και πληρώνουν παλαιούς φόρους ενώ αφήνουν απλήρωτους ή βάζουν σε δόσεις τους τρέχοντες.
  3. Σημαντική συμβολή στην αύξηση (σε σχέση με πέρυσι) των εσόδων, είχαν –όπως τονίζεται στην Έκθεση- και τα αυξημένα έσοδα που προέκυψαν από τη σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, αλλά και την σταδιακή αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε πλήθος προϊόντων.