Η εξαέρωση του καλοριφέρ είναι μία ρουτίνα που πρέπει να γίνεται κάθε φθινόπωρο – χειμώνα, αφού βάλουμε το πετρέλαιο της χρονιάς, σίγουρα πριν ανοίξουμε για πρώτη φορά τον θερμοστάτη.
Αυτό διότι η εξαέρωση είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργεί ανεμπόδιστα το καλοριφέρ, και να θερμαίνει αποτελεσματικά τους χώρους, διαφορετικά κινδυνεύετε να σπαταλήσετε δεκάδες ευρώ σε καύσιμο.
Στόχος της εξαέρωσης είναι να αφαιρέσει τον αέρα που έχει παγιδευτεί στις αντλίες και τα κανάλια του καλοριφέρ, καθώς αν παραμένει αέρας στο εσωτερικό ενώ λειτουργεί, λόγω της πίεσης, εμποδίζει το νερό από το να κυκλοφορήσει και να ζεστάνει το σώμα.
Τα 3 βήματα για σωστή εξαέρωση
Βήμα 1: Εκτός από το κλειδί εξαέρωσης, θα χρειαστεί και ένα κατσαβίδι. Επίσης, ένα στεγνό πανί και ένα πλαστικό δοχείο για να μαζευτεί το νερό που θα διαρρεύσει
Βήμα 2: Στρέφουμε την έξοδο της βαλβίδας προς το πάτωμα, με το δοχείο συλλογής από κάτω. Με το κλειδί εξαέρωσης χαλαρώνουμε τη βαλβίδα -ή με το κατσαβίδι- μέχρι να αρχίσει να ακούγεται το σύριγμα του αέρα που δραπετεύει. Μετά από λίγο, θα αρχίσει να τρέχει νερό όταν στερέψει ο αέρας, και τότε πρέπει να σφίξετε πάλι τη βαλβίδα, για να σφραγίσει το σώμα.
Βήμα 3: Καθαρίζουμε τυχόν νερά που έχουν πέσει στο πάτωμα, σιγουρεύουμε πως η βαλβίδα δεν έχει διαρροή, και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία στο επόμενο σώμα.
Από την άλλη, τα πιο συχνά λάθη κατά την εξαέρωση είναι τα εξής:
Δεν έχουμε στρέψει προς τα κάτω τη βαλβίδα. Έτσι όταν το νερό εξέρχεται, εκτοξεύεται προς όλες τις κατευθύνσεις και καταβρέχει τα πάντα
Αγγίξαμε το καλοριφέρ σε ένα σημείο, το νιώσαμε ζεστό, και υποθέσαμε πως λειτουργεί κανονικά. Λάθος.
Πρέπει να ψηλαφίσουμε όλο του το μήκος, καθώς μπορεί να υπάρχει συγκέντρωση αέρα μόνο σε μία πλευρά.
Δεν αφήνουμε ποτέ παιδιά και κατοικία δια στον χώρο ενώ κάνουμε εξαέρωση. Μέρος του νερού που θα βγει μπορεί να είναι καυτό, και να προκαλέσει τραυματισμούς.