Η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει επισήμως να δοθεί ποσό 3,3 δισ. ευρώ (επί συνόλου 15 δισ. ευρώ δόσεων, η εκταμίευση των οποίων θα εγκριθεί την προσεχή εβδομάδα) για την πρόωρη εξόφληση “ακριβών” δανείων, σύμφωνα με επεξηγηματικό έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.
Μάλιστα στις επιλογές της κυβέρνησης για τη διάθεση αυτών των 3,3 δισ. ευρώ που αναφέρονται ως παράδειγμα στο ίδιο κείμενο, δεν περιλαμβάνεται μόνο η εξόφληση μέρους των “ακριβών” δανείων του ΔΝΤ αλλά πιθανώς και της ΕΚΤ ή άλλων δανείων.
Το έγγραφο περιγράφει τις πτυχές της συμφωνίας για το χρέος και αναφέρει ότι διαμορφώνεται ένα “μαξιλάρι” διαθεσίμων που δεν επαρκεί για 2 χρόνια, αλλά για περίπου 5 χρόνια (4,8 έτη) στην πράξη, αν συνυπολογιστεί δηλαδή και η “ανακύκλωση” των υφιστάμενων εκδόσεων εντόκων (των 15 δισ. ευρώ). Η εκτίμηση για 2 έτη διαθεσίμων, με άλλα λόγια, βασίζεται σε παραδοχή ότι θα εξοφληθούν άμεσα όλα τα έντοκα και δεν θα “ρολαριστούν”.
Εκτιμάται επίσης ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι χαμηλότερες μεσοσταθμικά κατά 2,7% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο 2018-2032 (δηλαδή κατά 6 δισ. ευρώ περίπου ετησίως), ενώ υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ τα επιπλέον κέρδη από τις παρεμβάσεις που έχουν “αιρεσιμότητες” οι οποίες συνδέονται με την ενισχυμένη εποπτεία που θα ισχύει τα επόμενα 4 χρόνια.
Παρατίθεται επίσης μία πρώτη εκτίμηση για την επίπτωση στο χρέος συνολικά από τα 2 πακέτα μέτρων (βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα). Υπολογίζεται ότι οδηγούν σε μείωσή του κατά 30% του ΑΕΠ το 2060 σε σχέση με την πορεία που θα είχε χωρίς τις παρεμβάσεις.