Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 19 προγραμμάτων απασχόλησης, με 129.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, παρουσίασε ο διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σχετικά με το ολοκληρωμένο σχέδιο προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ παρουσίασε τα βελτιωμένα και ενισχυμένα προγράμματα επιδότησης της εργασίας, καθώς και τα νέα προγράμματα για την προώθηση της απασχόλησης, που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, αυτήν τη στιγμή, υλοποιούνται έξι βελτιωμένα και ενισχυμένα προγράμματα απασχόλησης, που προσφέρουν 40.200 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και σχεδιάζονται 13 νέα προγράμματα, με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ, που προσφέρουν 88.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας.
Όπως είπε, ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε παραγωγό ενεργητικών πολιτικών, για να βοηθήσει τους ανέργους να βρουν τη θέση που τους αξίζει μέσα σε μία αγορά εργασίας που μεταβάλλεται συνεχώς. «Προς την κατεύθυνση αυτή, η πρώτη ενέργεια του ΟΑΕΔ ήταν η αξιολόγηση των προγραμμάτων απασχόλησης που ήδη υλοποιούνταν. Αυτά τα προγράμματα επιδοτούν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για τις προσλήψεις των ανέργων» σημείωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των προγραμμάτων κατέγραφε χαμηλή απορροφητικότητα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, τον Νοέμβριο του 2019, τα εν λόγω προγράμματα είχαν 55.489 κενές θέσεις εργασίας.
Στο σημείο αυτό, ο διοικητής του ΟΑΕΔ αποσαφήνισε ότι η επιδότηση αυξήθηκε έως και 90% στο πρόγραμμα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και από 50% έως περίπου 75% κατά μέσο όρο στα υπόλοιπα προγράμματα.
«Δεν αρκεί, όμως, απλώς να βελτιώνουμε τα υφιστάμενα προγράμματα απασχόλησης, πρέπει να δημιουργούμε και νέα, τα οποία να είναι στοχευμένα και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Πρωτοψάλτης.
Όπως τόνισε, ο στόχος των νέων προγραμμάτων είναι η μέγιστη απορροφητικότητα, η πανελλαδική κάλυψη και η στήριξη όλων των ηλικιακών ομάδων, με έμφαση σε ειδικές ομάδες ανέργων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενώ το χρονοδιάγραμμα είναι να υλοποιηθούν εντός του 2020.
Αναφορικά με τα 13 νέα προγράμματα απασχόλησης, ο κ. Πρωτοψάλτης απαρίθμησε ορισμένα: το κοινωφελές πρόγραμμα (36.500 θέσεων εργασίας), διάρκειας οκτώ μηνών, που έχει ήδη ξεκινήσει, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, το πρόγραμμα για ανέργους 30 ετών και άνω σε λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ελλάδας, το πρόγραμμα νέων πτυχιούχων, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία, το πρόγραμμα για ανέργους από 30 ετών και άνω σε Περιφέρειες σε μετάβαση, το πρόγραμμα για κατάρτιση και απασχόληση σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, το πρόγραμμα για νέους πτυχιούχους από 22 έως 29 ετών, το οποίο θα ανοίξει αυτήν την εβδομάδα, το νέο πρόγραμμα 3.500 πτυχιούχων, οι οποίοι θα εργαστούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κ.ά..