Ο λόγος που είναι τόσο ακριβά φέτος τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά

Στα ύψη έχουν εκτιναχτεί οι τιμές των πρώτων υλών και για τα γλυκά του Πάσχα. Οι ζαχαροπλάστες που φτιάχνουν τα πασχαλινά αυγά, προσπαθούν να απορροφήσουν, το μεγαλύτερο μέρος, από τις αυξήσεις.

Για την αύξηση της τιμής του κακάο μίλησε στο ΕΡΤNews ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας εμπορίου. Όπως ανέφερε, υπάρχει αύξηση της τιμής του κακάο παγκοσμίως λόγω του ζητήματος με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που επηρεάζει όλες τις χώρες που παράγουν κακάο.

Ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, μιλώντας στον Alpha, ανέφερε πως ένα τρισδιάστατο πασχαλινό αυγό πέρυσι κόστιζε 20 ευρώ με την τιμή αυτή να φτάνει φέτος τα 25 ευρώ.

«Έχει ανέβει ένα 10% η τιμή του. Αντίστοιχα τα γάλακτος τα οποία πέρυσι κόστιζαν 6,50 ευρώ, τώρα είναι στα 6,90 ευρώ.

Εμείς κάναμε μία απορρόφηση των τιμών, ωστόσο έχουμε μία μικρή αύξηση 10% στις τιμές μας σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν μπορούμε να αυξήσουμε παραπάνω γιατί βλέπουμε ότι η αγοραστική δύναμη του κοινού έχει μειωθεί».

Η εκτίναξη των τιμών στις πρώτες ύλες άγγιξε το 100% και τα ζαχαροπλαστεία αναγκάστηκαν αν απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων.

Ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου ανέφερε: «Η κουβερτούρα έχει πάρει 100 με 110% αύξηση, από τα 5,50 ευρώ το κιλό, έχουμε φτάσει στα 11 με 12 ευρώ».

 

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στο κακάο, χαρακτηριστικό είναι και το ρεπορτάζ του OPEN. Όπως αναφέρει: ένα σοκολατένιο αυγό των 150 γραμμαρίων κόστιζε πέρυσι μόλις 9,48 ευρώ ποσό που φέτος έφτασε τα 11,98 ευρώ.

Ένα σοκολατένιο αυγό 150 γραμμαρίων ιδιωτικής ετικέτας παρουσιάζεται πιο φθηνό, καθώς πέρυσι κόστιζε 3,35 ευρώ ενώ φέτος κοστίζει 5,80 ευρώ.

Αν κάποιος επιλέξει να αγοράσει ένα σοκολατένιο αυγό 220 γραμμαρίων, τότε θα πληρώσει 16,90 ευρώ. Για το ίδιο αυτό αυγό πέρυσι θα έδινε 13,80 ευρώ.