Ο κόσμος το 2035: Τι αναφέρει η έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Η εικόνα που προκύπτει είναι σύνθετη, με μια γενική τάση απαισιοδοξίας για την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα αισιοδοξία για την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι το 42,1% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο κόσμος θα είναι χειρότερος το 2035, ενώ μόλις το 28,9% προβλέπει ότι θα είναι καλύτερος. Το 24,1% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή σε σχέση με το σήμερα. Αντίστοιχα απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τη δημοκρατία, καθώς μόνο το 14,7% πιστεύει σε βελτίωσή της, ενώ το 61,7% προβλέπει επιδείνωση της ποιότητάς της. Οι κοινωνικές ανισότητες θεωρείται πιθανότερο να επιδεινωθούν (55,6%), ενώ μόλις το 15,8% βλέπει βελτίωση. Το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών προβλέπεται επίσης να διευρυνθεί.

Παρά τις ανησυχίες, υπάρχουν και θετικές προβλέψεις. Το 74,8% πιστεύει ότι το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί και το 77,8% εκτιμά ότι οι νέες τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, το 35% το θεωρεί πιθανό, αλλά η πλειοψηφία (61,6%) το απορρίπτει ως απίθανο.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό τοπίο, η πλειοψηφία (62,8%) εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στα καθεστώτα μέχρι το 2035. Μόνο το 18,8% πιστεύει στην επικράτηση της δημοκρατίας, ενώ το 16,2% βλέπει άνοδο των απολυταρχικών καθεστώτων. Η μελλοντική εικόνα της παγκόσμιας ισχύος φαίνεται να γίνεται πολυπολική (51,5%), με την Κίνα να θεωρείται η επικρατέστερη υπερδύναμη (23,3%), και τις ΗΠΑ να ακολουθούν (18,8%).

Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπεται να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινότητα (89,1%), ακολουθούμενη από τη βιοτεχνολογία (46,6%) και τις ρομποτικές τεχνολογίες (26,7%). Το μέλλον της εργασίας διαγράφεται με ανάμεικτες προβλέψεις: το 38% πιστεύει ότι θα εργαζόμαστε λιγότερο, ενώ το 42,5% δεν προβλέπει μεταβολές. Ένα 18,8% θεωρεί ότι οι ώρες εργασίας θα αυξηθούν. Οι επιχειρήσεις φαίνεται να κατευθύνονται προς ένα υβριδικό μοντέλο συνεργασίας ανθρώπων και ρομπότ (64,7%).

Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, το 36,1% βλέπει τις ψηφιακές και αποκεντρωμένες μορφές να κυριαρχούν, ενώ 17,3% ποντάρει στη βιώσιμη και κυκλική οικονομία. Παράλληλα, ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο ποσοστό (15,8%) εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και τα παραδοσιακά μοντέλα θα παραμείνουν κυρίαρχα. Η πλειοψηφία (53,8%) ανησυχεί ότι κάποιες περιοχές της Ευρώπης θα καταστούν ακατοίκητες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, η έρευνα κλείνει με αισιόδοξο τόνο: το 94% των ερωτηθέντων προβλέπει σημαντική πρόοδο στην ιατρική, με νέες θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.