Η τροπολογία που κατατέθηκε για τη μείωση του ΦΠΑ προκαλεί περισσότερα ερωτήματα και σύγχυση από όσα λύνει.
Σαφές είναι ότι όλες οι αλλαγές που αφορούν σε μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, σε χαμηλότερο ΦΠΑ, θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου. Εγείρονται, όμως, ερωτήματα κυρίως ως προς την εστίαση.
Συγκεκριμένα, οι διατάξεις στην τροπολογία που κατατέθηκε, ορίζουν τα εξής: “Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων”.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως ό,τι πίνεται παραμένει σε συντελεστή 24%. Ωστόσο, υπάρχουν ροφήματα, τα οποία ως πρώτη ύλη θα πωλούνται εφεξής με ΦΠΑ 13%.
Ειδικότερα, το κακάο και τα ελληνικά αφεψήματα (χαμομήλι, τσάι του βουνού, μέντα, λουίζα κ.λ.π.) πέφτουν στο 13%, αλλά αν τα παραγγείλει κανείς σε ένα καφενείο, θα επιβαρυνθεί με 24%. Αντιθέτως, σε 24% παραμένουν- είτε ως πρώτη ύλη είτε ως εστίαση- ο καφές, το τσάι (όχι του βουνού), οι χυμοί, τα αναψυκτικά.
Νομοτεχνική βελτίωση εξετάζει να καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου μια σειρά από προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ροφημάτων να μεταταχθούν και αυτά στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική βελτίωση σχεδιάζεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ειδικότερα, επανέρχονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, μεταξύ άλλων, είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς κλπ. των οποίων ο συντελεστής είχε αυξηθεί στο 24%.
Περαιτέρω, επιδιώκεται μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών με την μετάταξη της παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 6%, από τον μειωμένο συντελεστή 13%, που ισχύει γι’ αυτά σήμερα.