Αναλυτικότερα, στην έκθεση της ΙΕΑ η ισορροπία προσφοράς – ζήτησης είναι σήμερα οριακή παρά την άνοδο που συντελέστηκε στην παραγωγή, ιδίως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Την ίδια στιγμή, φαινόμενα όπως οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα υπογραμμίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Επιπλέον, υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν πρόσκαιρα την παραγωγή και τις εξαγωγές, όπως οι πρόσφατοι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού.
Η κατάσταση μοιραία οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις για τις τιμές του αερίου, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τους απανταχού καταναλωτές, ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους.
Στην ευρύτερη εικόνα, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι φέτος η παγκόσμια κατανάλωση θα φτάσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ, αφού ενισχύθηκε κατά 2,8% στο πρώτο εννεάμηνο. Στο σύνολο του έτους διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι ο πλανήτης θα καταναλώσει 4.200 δισ. κ.μ. με οδηγό την Ασία. Στον αντίποδα, η Ευρώπη μείωσε φέτος περαιτέρω την κατανάλωση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ είχε αύξηση στις άλλες χρήσεις, όπως τη βιομηχανία.
Σε ότι αφορά συγκεκριμένα το LNG, η άνοδος της παραγωγής υπήρξε αναιμική φέτος με μόλις 2% ή 7 δισ. κ.μ., έναντι μιας ανάπτυξης 8% κατά τη χρονική περίοδο 2016 – 2020. Πάντως, από το δ’ τρίμηνο και μετά προβλέπεται σημαντική αύξηση. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο 2025 η παραγωγή του LNG αναμένεται να ενισχυθεί κατά 6% μέσω της λειτουργίας νέων έργων.
Τέλος, συγκεκριμένα όσον αφορά την Ευρώπη, ο ΙΕΑ τονίζει ότι η λήξη των ρωσικών προμηθειών μέσω της Ουκρανίας στα τέλη αυτού του έτους θα επηρεάσει τον εφοδιασμό χωρών όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Μολδαβία και η Ουγγαρία. Οι χαμένες ποσότητες αερίου των 15 δισ. κ.μ. θα πρέπει να αντισταθμιστούν με LNG και διαφορετική όδευση μέσω των αγωγών της ηπείρου.
Πηγή: newsit.gr