Νέο ισχυρό ράλι καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα ακολουθώντας τα βήματα των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωπεριφέρειας και ειδικά των ιταλικών ομολόγων τα οποία βλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους λόγω των προσδοκιών για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία. Αυτό σε συνδυασμό με την πολύ θετική εξέλιξη για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα μετά την πλήρη άρση των capital controls, στέλνουν την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1,9% για πρώτη φορά στην ιστορία.
Πιο αναλυτικά, το yield στο 10ετές διαμορφώνεται στο 1,824% με πτώση της τάξης του 7,4%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 256 μ.β και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Ισχυρό ράλι καταγράφει και το 5ετές ομόλογο με την απόδόση του να διαμορφώνεται στο 1,092% με πτώση 7% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ στο 1,536% διαμορφώνεται η απόδοση του νέου 7ετούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6% και το 7ετές – που ήταν η πρώτη… μετεκλογική έκδοση του ΟΔΔΗΧ – είχε εκδοθεί με απόδοση 1,9% κατά την έκδοσή του. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει κατά 53%, το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 73% και η απόδοση του 7ετούς έχει υποχωρήσει 19%.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ράλι σημειώθηκε από τις 27 Μαΐου και μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ενώ ενισχύθηκε μετά και το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Σε νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται και οι αποδόσεις στα πιο μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 15ετούς να αγγίζει το 2,256%, ενώ στο 2,804% κινείται η απόδοση του 30ετούς ελληνικού ομολόγου.
Η αγορά ομολόγων έχει αποφύγει τις αναταράξεις που βίωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας πως οι επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στο ελληνικό χρέος εκτιμούν ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα θα βελτιωθούν σημαντικά ενώ προ των πυλών βρίσκονται και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίων στη χώρα η οποία υπήρξε για τους οίκους αξιολόγησης ένα από τα “αγκάθια” σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Η Fitch είχε στείλει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση μέσα από την πρόσφατη έκθεσή της για την ανάγκη άρσης των capital controls την οποία η ίδια ανέμενε έως τα τέλη του έτους. Η S&P είχε επανειλημμένως επισημάνει πως πιθανό εφαλτήριο για αναβάθμιση της Ελλάδας θα ήταν μια σημαντική μείωση των NPEs του τραπεζικού συστήματος καθώς και η άρση του συνόλου των κεφαλαιακών ελέγχων.
H πορεία των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αρχές του έτους κατά 57% (όταν η απόδοση του 10ετούς άγγιζε το 4,4%), ανοίγει προφανώς τον δρόμο για νέες εκδόσεις τίτλων το επόμενο διάστημα και ακόμα και εντός Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ παράλληλα διευκολύνει τον δρόμο προς τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.