λοταρία αποδείξεων

Παραδοσιακά τις ημέρες των γιορτών οι περισσότεροι περίμεναν την κλήρωση του λαχείου, τώρα ελπίζουν μήπως τους χαμογελάσει η τύχη μέσα από τη λοταρία αποδείξεων.

Όπως λένε στην «Π» φοροτεχνικοί του Ηρακλείου, είναι ένα μέτρο που σε χώρες του εξωτερικού εφαρμόζεται με επιτυχία και υπάρχει η ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ακόμα ψάχνουν τους τυχερούς!

Μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη λοταρία αποδείξεων, αύριο Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, όμως δεν έχουν δοθεί ακόμη τα χρήματα από την πρώτη κλήρωση στις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή οι πρώτοι 1.000 τυχεροί δεν έχουν ακόμα χαμογελάσει!

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι τα 1.000 ευρώ για κάθε νικητή θα είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους την περασμένη Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. Τελικά, τόσο ο εντοπισμός όσο και η πληρωμή των δικαιούχων του επάθλου των 1.000 ευρώ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Αρκετοί φορολογούμενοι δεν είχαν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να έχουν ταυτοποιηθεί οι τυχεροί και οι λογαριασμοί τους έως σήμερα 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να πληρωθούν τα κέρδη τους.

Αύριο, 22 Δεκεμβρίου, σχεδιάζεται να γίνει και το τζακ ποτ που θα μοιράσει 1.000 ευρώ σε 9.000 φορολογούμενους. Πρόκειται για μια πολλαπλή κλήρωση στην οποία θα μετέχουν οι λαχνοί που αντιστοιχούν σε πληρωμές που έγιναν ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αναδειχθούν 1.000 νικητές ανά μήνα, καθώς οι κληρώσεις ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση τον Νοέμβριο και η πρώτη εξ αυτών αφορούσε συναλλαγές που είχαν γίνει τον μήνα Οκτώβριο.

Κάθε ΑΦΜ μετέχει στην κλήρωση ανάλογα με τον αριθμό των λαχνών που συγκεντρώνει, με βάση την κλίμακα που έχει οριστεί και το ύψος των μηνιαίων συναλλαγών του. Όσοι τυχεροί κερδίσουν τα 1.000 ευρώ θα λάβουν και ειδοποιητήριο μήνυμα, στον λογαριασμό τους στο Taxisnet και μέσω της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης.

Σημειώνεται πως για να εισπράξουν τα κέρδη τους θα πρέπει να δηλώσουν και τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πρέπει να είναι οι ίδιοι δικαιούχοι. Αν δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό, τους παρέχεται περιθώριο τριών μηνών μετά την αποστολή του σχετικού μηνύματος για να ανοίξουν και να πιστωθεί το ποσό. Αν δεν το πράξουν, τότε το έπαθλο θα δίδεται σε κάποιον από τους αμέσως επόμενους χίλιους επιλαχόντες δικαιούχους, που ορίζονται επίσης κατά τη διαδικασία της κλήρωσης.

Φοροτεχνικοί: “Είναι ακόμα αρχή”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου κ. Παύλος Μπαριτάκης, αναφέρει στην «Π» πως το σύστημα εφαρμόζεται ήδη σε χώρες, όπως την Αγγλία αλλά και τις ΗΠΑ, όπου γίνονται κληρώσεις για την επιβράβευση των φορολογούμενων. Εκτός συνόρων όμως, η χρήση της τεχνολογίας είναι πιο διαδεδομένη και τα αποτελέσματα των συστημάτων αυτών περισσότερο ικανοποιητικά.

«Στη χώρα μας είναι καινούργια η λοταρία, εφαρμόζεται για πρώτη φορά και χρειάζεται κάποιο διάστημα για να αποδώσει» αναφέρει.

Κρίνει θετική την κίνηση του Υπουργείου και θεωρεί πως είναι ένα κίνητρο για να χρησιμοποιείται περισσότερο το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές, με στόχο να μειωθεί η φοροδιαφυγή και το Υπουργείο να αυξήσει τα έσοδά του.

«Το μέτρο είναι ακόμα θολό, οι φορολογούμενοι δε γνωρίζουν ξεκάθαρα με ποιες διαδικασίες γίνεται η κλήρωση», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Νίκος Λειβαδιωτάκης.

Ως φωτεινό παράδειγμα φέρνει αυτό που εφαρμόζεται στην Κίνα, όπου το σύστημα είναι περισσότερο «χειροπιαστό». Κάθε βδομάδα δημοσιεύεται ο νικητής του λαχείου και ο λήγοντας κρίνει ποιες αποδείξεις κερδίζουν. Στην Κίνα οι τυχεροί είναι περισσότεροι, τα αποτελέσματα είναι προσβάσιμα σε όλους, αρκεί να έχουν στα χέρια τους τις αποδείξεις από τις συναλλαγές τους και υπάρχει καλύτερο κίνητρο για τους φορολογούμενους.