Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει βασικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των αγορών, προβλέψεις για το ιδιωτικό χρέος, καθώς και ειδικές διατάξεις για την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια.
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τόνισε ότι διεθνώς οι αγορές λειτουργούν με δικούς τους κανόνες και η κυβέρνηση δεν αποτιμά την πορεία της οικονομίας με βάση τις χρηματιστηριακές επιδόσεις. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι από το 2019, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει καταγράψει άνοδο 73%.
«Δεν επιχειρούμε να κεφαλαιοποιήσουμε πολιτικά την άνοδο της κεφαλαιαγοράς», σημείωσε.
Το νομοσχέδιο εισάγει νέες φορολογικές ρυθμίσεις, επεκτείνοντας τα κίνητρα για τους angel investors, ώστε να περιλαμβάνουν και επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγορά. Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση δαπανών για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, με τις επιλέξιμες δαπάνες να προσαυξάνονται κατά 100%, έως το όριο των 200.000 ευρώ, για τρία έτη.
Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα αφορά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους κατόχους ομολόγων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, από 15% σε 5%, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών. Παράλληλα, το νομοσχέδιο διευκολύνει τη μεταφορά κινητών αξιών από τη ρυθμιζόμενη αγορά στην Εναλλακτική Αγορά, αυξάνοντας το όριο για την υποβολή πληροφοριακού δελτίου από 5 εκατ. σε 8 εκατ. ευρώ.
Σημαντικές αλλαγές προτείνονται και στο κανονιστικό πλαίσιο των ομολογιακών δανείων, μειώνοντας την απαιτούμενη απαρτία για τροποποίηση όρων από τα 2/3 στο 50,1%. Επιπλέον, προβλέπονται ρυθμίσεις για συγχωνεύσεις εισηγμένων με μη εισηγμένες εταιρείες, επέκταση του θεσμού των omnibus accounts και εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις ΑΕΕΑΠ, με άρση περιττών περιορισμών και ενίσχυση των επενδυτικών τους δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης δομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για ιδιόχρηση.
Στο πεδίο της εποπτείας, το νέο πλαίσιο ενισχύει τη διαφάνεια στη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θεσπίζοντας εγχειρίδια για καταγγελίες, επιτόπιους ελέγχους και διαδικασίες επιβολής προστίμων. Εισάγεται, επίσης, κώδικας δεοντολογίας για το προσωπικό, ενώ ως νέο εργαλείο εποπτείας προβλέπεται η μέθοδος του «mystery shopping», που εφαρμόζεται ήδη σε Γερμανία και Γαλλία, επιτρέποντας στους εποπτικούς μηχανισμούς να διεξάγουν έρευνες με «μυστικούς πελάτες».
Το νομοσχέδιο προσαρμόζει επίσης το εθνικό πλαίσιο στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα κρυπτοστοιχεία, καθορίζοντας ως αρμόδιες εποπτικές αρχές την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, προβλέπεται ποινική διάταξη για την παροχή υπηρεσιών σχετικών με κρυπτοστοιχεία χωρίς την απαιτούμενη άδεια, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο ασφάλειας και διαφάνειας στις αγορές.