Ελληνική οικονομία

Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, όπως ανακοινώθηκε  χθες το μεσημέρι   από το Χρηματιστήριο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε έξι τράπεζες να αναλάβουν την έκδοση του τίτλου με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035. Πρόκειται για τις BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Η κοινοπρακτική έκδοση θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να προσδιορίζεται η ημέρα.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες για την έκδοση είχαν έρθει στο φως πριν ακόμη ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο Fitch. Ήταν σαφές πως σε περίπτωση αναβάθμισης του αξιόχρεου η έξοδος δεν θα αργούσε να έρθει.

Χάρη και στο άκρως ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, το οποίο οδηγεί μαζικά τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, εκτιμάται ότι το επιτόκιο του 15ετούς θα μπορούσε να κυμανθεί κοντά στο 2%.

Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, η βελτίωση τη ρευστότητας στην καμπύλη αποδόσεων, αλλά και η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Οι περσινές εκδόσεις εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί από υψηλή ζήτηση- χάρη και στο άκρως ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον- και με τη σύνθεση των αγοραστών να είναι ποιοτική. Η συμμετοχή των hedge funds ήταν περιορισμένη.

Υπάρχει προσδοκία

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα, λόγω της αυξανόμενης προσδοκίας ότι το ελληνικό αξιόχρεο θα συνεχίσει να βελτιώνεται και να συγκλίνει προς το επίπεδο των ιταλικών ομολόγων και πιθανόν προς ένα επίπεδο επενδυτικής διαβάθμισης, το οποίο θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Ρενέ Γκούντερμαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Οκτωβρίου, όταν σημείωσε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές έσπευδαν να αγοράσουν ελληνικό χρέος μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch την Παρασκευή σε “BB” from “BB”.

Ο Fitch ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η δημοσιονομική σύνεση της Ελλάδας οδηγούν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.