«Ο κύκλος με το όνομα της οικογένειας έχει κλείσει», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης στην οποία ανακοινώθηκε το νέο όνομα του ομίλου: Metlen Energy & Metals, ενώ εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά πυρά κατά της Κομισιόν για τη διαχείρισή της στο θέμα της ενεργειακής κρίσης.
«Είμαστε περήφανοι για τη Mytilineos. Είναι δύσκολη στιγμή, αλλά δεν εγώ προσωπικά το έχω χωνέψει, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου και σημείωσε πως το χρηματιστήριο «στο οποίο επιθυμούμε να ενταχθούμε είναι αυτό του Λονδίνου. Είναι μια διαδικασία επίπονη και επιβαρύνει τα στελέχη μας που είναι ήδη πολύ φορτωμένα για να τρέξουν την ανάπτυξη της εταιρείας».
«Ότι είναι να γίνει θα γίνει στην ώρα του. Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν αλλά μην βιάζεστε. Ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού.
Εχω πλήρη συναίσθηση ότι το dual listing δεν θα είναι καλό για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά εγώ έχω ευθύνη απέναντι στους μετόχους. Αναγνωρίζω όμως την προοπτική της εγχώριας αγοράς και γι’ αυτό προχωράμε στο dual listing.
Σε ότι αφορά πιθανό ενδιαφέρον για την Helleniq Energy είπε ότι αναφέρονται ποσοστά κατοχής μετοχών του ιδίου και της Mytilineos που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η εταιρεία και εγώ έχω μετοχές σε ποσοστά που δεν είναι ανακοινώσιμα», είπε.
«Η Helleniq Energy έχει δυο μεγάλους μετόχους εκ των οποίων κανένα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει. Άλλο το placement. Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση αλλά και τις διαδικασίες του δημοσίου. Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στην οποία εμείς έχουμε παρουσία καιρό».
Αναφορικά με την ΜΕΤΚΑ (κατασκευαστικό σκέλος) εκτίμησε ότι θα μπορέσει να μπει ξανά στο χρηματιστήριο με ένα πολύ δυνατό ισολογισμό.
Ερωτηθείς για την αγορά της ενέργειας, ο πρόεδρος του ομίλου σημείωσε πως όποιος δεν είναι καθετοποιημένος, θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προχώρησε μάλιστα και σε μια πρόβλεψη. Όπως είπε, προβλέπει ότι οι διαγωνισμοί για την έκδοση άδειας και άδειας σύνδεσης των ΑΠΕ θα καταργηθούν τελείως. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως όποιος κατασκευάσει έργο ΑΠΕ θα πρέπει να αναλάβει και το ρίσκο, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο να φτάσει σε σημείο να πουλάει “μηδενικά” το ρεύμα που παράγει.
“Οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται, θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές μέχρι να επέλθει μια ισορροπία η οποία θα βρεθεί με συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους ομίλους που έχουν το know how για να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Για τα αποτελέσματα του ομίλου ο κ. Μυτιληναίος έκανε αναφορά σε δηλώσεις που είχε κάνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων το 2021. Τότε, είχα πει πως το 2022 θα υπερδιπλασιαστεί η κερδοφορία του ομίλου. Κάποιοι γέλαγαν, κάποιοι είπαν ‘τα έχει χάσει ο Βαγγέλης.’ Στην πορεία αυτοί τα έχασα. Υπερδιπλασιάσαμε τα αποτελέσματά μας” είπε ο πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου.
Συνέχισε λέγοντας πως τότε και δη εν μέσω ενεργειακής κρίσης, προχώρησε σε πρόβλεψη για EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 600 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο έκανε μάλιστα τον διαχωρισμό μεταξύ της λειτουργικής κερδοφορίας και των καθαρών κερδών, αναφερόμενος στον “καπιταλισμό των μετόχων” οι οποίοι κοιτούν τα κέρδη και συγκεκριμένα τα κέρδη ανά μετοχή.
Οπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, εάν δεν μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα, ο όμιλος θα συνεχίσει την πολύ καλή του πορεία. “Θα αρχίσει να ‘τσιμεντώνει’ στη συνείδηση της αγοράς και των μετόχων ότι η Mytilineos θα κυμαίνεται σταθερά σε λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 1 δισ. – 1,2 δισ. ευρώ. Και σε καθαρή κερδοφορία άνω των 600 εκατ. ευρώ (για φέτος εκτίμησε πως τα καθαρά κέρδη ενδέχεται να φτάσουν στα 700 εκατ. ευρώ). Κι αυτά τα νούμερα, όπως είπε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, θα ισχύουν “έως ότου αρχίσουν να ωριμάζουν οι επενδύσεις ή γίνει μια μεγάλη εξαγορά. Εκεί θα ανέβουμε πάλι πίστα, θα ξεφύγουμε τελείως από αυτά τα νούμερα.”
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως ναι μεν ο όμιλος έχει κάνει στο παρελθόν μεγάλες εξαγορές οι οποίες ήταν πολύ αποδοτικές, η ανάπτυξη του ομίλου όμως ήταν ανέκαθεν οργανική. “Εχουμε βασιστεί στην οργανική ανάπτυξη. Επενδύαμε μέρος των κερδών κι έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αυτή τη στιγμή ‘τρέχουν’ projects 4-5 δισ., όπως για παράδειγμα στον Καναδά, στην Ιταλία κτλ. Χωρίς να ζητήσουμε χρήματα από τους μετόχους. Κι αυτό γιατί ξέρουμε να χειριζόμαστε το asset rotation plan.”