«κόκκινα» δάνεια

Επί της αρχής θετικό στο ενδεχόμενο δημόσιοι πόροι να υποστηρίξουν συστημικές λύσεις υποβοήθησης των τραπεζών, στην προσπάθειά τους να μειώσουν ταχύτερα τα «κόκκινα» δάνεια, δηλώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας, πάντως, ότι μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να υπολογιστεί με έναν ολοκληρωμένο τρόπο.

Στη δήλωση συμπερασμάτων, μετά την επίσκεψη κλιμακίου του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής παρακολούθησης, το Ταμείο κάνει ολιγόλογη αναφορά στο φλέγον ζήτημα, των τελευταίων μηνών, για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, που αφορά στο πώς θα μειωθεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το Ταμείο εμφανίζεται, έμμεσα, θετικό έναντι των δύο σχεδίων, που έχουν δημοσιοποιηθεί, και αφορούν: το μεν πρώτο στην παροχή κρατικής εγγυοδοσίας επί των τίτλων υψηλής διαβάθμισης τιτλοποιήσεων, το οποίο επεξεργάστηκε αρχικά το ΤΧΣ και εν συνεχεία η JP Morgan, το, δε, δεύτερο στη μεταφορά δανείων και αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων από τις τράπεζες σε εταιρείες ειδικού σκοπού για την τιτλοποίησή τους, με ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης απαίτησης εφόσον προκύψει ζημιά.

«Οι δημόσιοι πόροι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» αναφέρει, χαρακτηριστικά, η δήλωση.

Η θετική ανταπόκριση του ΔΝΤ δεν ξαφνιάζει καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης να μειωθεί ταχύτατα το «στοκ» των «κόκκινων» δανείων, πιέζοντας, διαχρονικά, για υψηλότερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Γ. Στουρνάρας: Στηρίζει το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ανέφερε πως «αν η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει το πρόγραμμα εγγύησης στοιχείων ενεργητικού (APS), εμείς θα το υποστηρίξουμε, καθώς αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Επεσήμανε ωστόσο, ότι το ιδεώδες θα ήταν να αξιολογηθούν, τόσο το πρόγραμμα αυτό, όσο και το αντίστοιχο που έχει εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος (με μεταφορά της αναβαλλόμενης φορολογίας) και να παρουσιαστούν στις τράπεζες και τυχόν άλλες επιλογές, αρκεί να είναι συμβατές με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και τις εποπτικές κατευθυντήριες γραμμές.

Επισημαίνεται ότι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να σχηματίζουν προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων, που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 2% περίπου, του σταθμισμένου ενεργητικού τους σε ετήσια βάση. Τα έξοδα αυτά, όπως υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν, όσο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει γύρω στο 40%.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι ακόμη και αν επιτευχθούν πλήρως οι τεθέντες επιχειρησιακοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2021, το συνολικό απόθεμα θα συνεχίσει να υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συνεπώς, όπως υπογράμμισε, κρίνεται ως υψίστης σημασίας η ανάληψη επιπλέον ενεργειών από την πλευρά, τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των ελληνικών αρχών.

Μειώθηκαν κατά πολύ στην Ελλάδα

Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά περίπου 30 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2018, μία νέα ένδειξη ότι αποφέρει καρπούς η πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ έδειξαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (non-performing loans and advances) που είχαν 107 μεγάλες τράπεζες μειώθηκαν στα 627,7 δισ. ευρώ ή το 4,17% του συνόλου στο τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, έναντι 657,15 δισ. ευρώ ή 4,40% του συνόλου στο δεύτερο τρίμηνο όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς και στη Γερμανία. Τα «κόκκινα» δάνεια αντιστοιχούν ακόμη στο ένα πέμπτο των δανείων των κυπριακών τραπεζών και στο 40% των δανείων των ελληνικών τραπεζών.