Στην τράπεζα με μάσκα

Το τηλέφωνο δεν έχει πάψει να χτυπάει, η μία καταγγελία διαδέχεται την άλλη, άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας του κοροναϊού απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου προκειμένου να προφυλάξουν τις θέσεις τους, αφού έχουμε εισέλθει σε μία πρωτοφανή κατάσταση για όλους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιος Βοργιάς, τονίζει στην «Π» πως όλοι οι κλάδοι έχουν πρόβλημα και κάποιες επιχειρήσεις προχωρούν σε απαράδεκτα μέτρα,  καταδικαστέα για μια τέτοια περίοδο.

Είναι ενδεικτικό ότι τουριστικό γραφείο καλεί τους εργαζόμενους υποχρεωτικά να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για προσωπικούς, υποτίθεται, λόγους. Η σύμβαση οδηγών σχολικών λεωφορείων έληξε άδοξα…

Το ΕΚΗ καλείται να παρέμβει σε μία σειρά προβλημάτων και είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο για το τι θα γίνει με το εποχιακό προσωπικό από τη στιγμή που μετατίθεται η έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Σημειώνεται πως από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, το ΕΚΗ έκανε παρεμβάσεις και συναντήσεις με Περιφερειακές Διοικήσεις Τραπεζών και ζητήθηκε να υπάρξει περιορισμός των ατόμων που θα εξυπηρετούνται στα τραπεζικά καταστήματα, ενώ ήδη πάνω από το 45 % του προσωπικού των Κεντρικών υπηρεσιών εργάζεται από το σπίτι. Παράλληλα,  ξεκίνησαν και οι άδειες ειδικού σκοπού.

Τοποθετούνται, ακόμα, υαλοπετάσματα στα ταμεία, όπου δεν υπάρχουν.

Το ΕΚΗ είχε επαφές και με το Δήμο Ηρακλείου, για να διασφαλιστεί ότι οι σχολικές καθαρίστριες θα έχουν όλα τα μέτρα προστασίας κατά την απολύμανση των σχολείων.

«Πρέπει να υπάρξει μια σοβαρότητα από όλους μας, είναι κοινωνικό το θέμα, μην το εκμεταλλεύονται κάποιοι εργοδότες για να βγάλουν και από πάνω, αφού υπάρχουν άδειες ειδικού σκοπού δε χρειάζονται απολύσεις. Πρέπει να το δούνε με ευαισθησία. Όλοι μας πρέπει να δείξουμε νηφαλιότητα, ψυχραιμία, να το αντιμετωπίσουμε σαν κοινωνία, να μη στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου, να μη δημιουργείται κοινωνικός αυτοματισμός και να βλέπουμε εργοδότες να επιτίθενται σε εργαζόμενους», τονίζει.

«Να μην πληρώσουμε το μάρμαρο»

Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Χανίων και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου τονίζουν πως «δεν παζαρεύουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας, να μην πληρώσουν ξανά το μάρμαρο και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο».

«Οι εργαζόμενοι στα super market και το εμπόριο, που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο για τη προμήθεια των αναγκαίων τροφίμων και καθαριστικών για κάθε οικογένεια, είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω κοροναϊού! Εδώ και τώρα απαιτούμε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, στις αποθήκες, στα γραφεία!

Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα κρούσματα από την εξάπλωση του κοροναϊού, η εργοδοσία στον κλάδο του εμπορίου, όχι μόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αντίθετα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κέρδη και τους τζίρους της, θέτοντας σε κίνδυνο τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους που δουλεύουν στον κλάδο ή αδιαφορώντας για τις συνέπειες των περικοπών τους.

Τα μέτρα που παίρνονται τις τελευταίες μέρες όσον αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων αφήνουν χώρο στην εργοδοσία για να οργιάζει. Επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργαζόμενοι είτε απολύονται είτε βρίσκονται στον αέρα χωρίς να γνωρίζουν πότε, πόσα και με τι όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών. Εδώ και τώρα απαιτούμε να εξασφαλιστεί επίδομα έκτακτης ανάγκης με ευθύνη της κυβέρνησης σε όλους τους συναδέλφους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων σε κοινή τους ανακοίνωση.

Σε Ηράκλειο και Χανιά, υπάρχουν πολλές καταγγελίες που έρχονται από τους χώρους δουλειάς, σε καταστήματα και αποθήκες των Super Market εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό, οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί και η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με πρόσχημα την  κάλυψη  της ανατροφοδότησης των καταστημάτων λόγω της αυξημένης κίνησης.

Επίσης στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και στα Super Market, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό καθώς «τα μέσα ατομικής προστασίας επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του πελάτη» ως εκ τούτου απαγορεύονται, ενώ υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις πολυκαταστημάτων όπου αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αυτονόητα ΜΑΠ όπως και τα αντισηπτικά.

Από την άλλη μεριά, σε πολλά εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους πως λόγω χαμηλής προσέλευσης θα δοθούν αναγκαστικές κανονικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, θα μειωθούν ώρες εργασίας, ή ακόμα ότι θα προχωρήσουν σε προσωρινές απολύσεις ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν την όποια μείωση του τζίρου τους στην πλάτη των εργαζόμενών τους.

Καλούνται οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, τα Super Market, τα εμπορικά καταστήματα, να επικοινωνήσουν με το σωματείο για οποιαδήποτε καταγγελία αφορά το χώρο εργασίας. Ηράκλειο: [email protected]. Στα τηλέφωνα: 2810 283 787, 694020365. Χανιά: [email protected]

Στα τηλέφωνα: 6934 425750, 6979001486

Κλείνουν τα σωματεία

Το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας.

«Ο κλάδος του τουρισμού δέχεται ισχυρό πλήγμα και για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι είναι μετέωρα εκτεθειμένοι στα γεγονότα. Καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να στηρίξουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις συνδυαστικά. Να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση μας και να δοθεί το ειδικό επίδομα των 715ευρώ σε όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους που πλήττονται από αυτή την κρίση», αναφέρεται, σε σχετική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του σωματείου θα εξυπηρετούν θέματα που αφορούν συναδέλφους στο τηλέφωνο 2810-289597 καθώς και στο e-mail  [email protected].

Κλειστό θα μείνει και το γραφείο του σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής».

Καλεί την κυβέρνηση να προβεί στην άμεση λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης όλων των οδηγών στα τουριστικά λεωφορεία Κρήτης, αφού ο κλάδος δέχεται ισχυρό πλήγμα αυτή την περίοδο. Τα μηνύματα από όλα τα μέλη του σωματείου αναφέρονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση.