ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις με το κόστος της κρίσης στα 2 τρισ.

Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να επιβάλει ιστορικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας ενώ όπως εκτιμά η Goldman Sachs ,στα 2 τρισ. Θα φτάσει το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη!

Την ίδια ώρα που η  Ρωσία  συσσωρεύει έσοδα δισεκατομμυρίων λόγω των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων (πάνω από 158 δις.)

Eπίσης όπως τόνισε χθες ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, ο Νικολάι Σουλγκίνοφ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ,η Ρωσία θα αντιδράσει στην επιβολή διατίμησης στο πετρέλαιό της διαθέτοντας μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που παράγει στην Ασία.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν την κρίση στις προμήθειες φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επειδή ώθησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες προς το «αυτοκτονικό» βήμα να διακόψουν την οικονομική και ενεργειακή τους συνεργασία με τη Μόσχα.

Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει ώστε ο αγωγός Nord Stream να τεθεί και πάλι σε λειτουργία και να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο Reuters: «Ακούστε, μου κάνετε ερωτήσεις στις οποίες γνωρίζουν την απάντηση ακόμη και τα παιδιά: αυτοί που το ξεκίνησαν πρέπει να το σταματήσουν».

Η Ζαχάροβα εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ επεδίωκαν εδώ και καιρό να διαρρήξουν τις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, αν και η Μόσχα έχει υπάρξει για αυτές αξιόπιστος πάροχος ενέργειας επί δεκαετίες.

Φον ντερ Λάιεν: Τα μη αναμενόμενα έσοδα των εταιρειών ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

“Πρόκειται για ένα κυνικό παιχνίδι του Πούτιν και για εμάς είναι ένα τεστ ενότητας και αλληλεγγύης. Οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα να κερδίσουν αυτό το τεστ αντοχής και να έχουν το πάνω χέρι” τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με δηλώσεις της σε πολύ μικρή ομάδα μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η ΕΡΤ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει ότι “βρισκόμαστε σε μία παράδοξη κατάσταση: οι εταιρείες ενέργειας έχουν μη αναμενόμενα υψηλά έσοδα που είναι εντελώς άσχετα στα κόστη τους ή τις επενδύσεις. Και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αστρονομικούς λογαριασμούς.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μας στοχεύουν να φέρουν πίσω την κοινωνική ισορροπία. Προσωρινά, θα προτείνουμε να διοχετεύσουμε τα μη αναμενόμενα έσοδα, τα οποία οι εταιρείες ενέργειας δεν είχαν ονειρευτεί, σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό θα διαβεβαιώσει ότι ο κόσμος μπορεί να ωφεληθεί πιο γρήγορα και ξεκάθαρα από τις τεράστιες επενδύσεις μας σε ανανεώσιμες πηγές.

Καμπανάκι από ESM για δελτίο στο αέριο αρχές του 2023

Καμπανάκι κτυπά ο ESM για το ορατό ενδεχόμενο μίας πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς από μελέτη που δημοσίευσε προκύπτει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχε ανάγκη για επιβολή δελτίου στην κατανάλωσή του από τις αρχές του 2023, η οποία θα προκαλούσε ύφεση στην Ευρωζώνη.

Η μελέτη σημειώνει, πάντως, ότι σε κάποιες χώρες δεν αναμένεται η επιβολή δελτίου, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να προβλέπεται στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Οι οικονομίες των χωρών που δεν έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως της Ισπανίας και της Γαλλίας, θα επηρεαστούν έμμεσα από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι η μείωση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την επιβολή δελτίου.

Συμφωνία Ρωσίας-Κίνας

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε συμφωνία, για την έναρξη των πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε γιουάν και ρούβλια, αντί δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι οι πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γιουάν είναι «αμοιβαία επωφελής» και για την Gazprom και την China National Petroleum Corporation (CNPC) και μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για άλλες εταιρείες.

CES: Εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι αδύνατο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την ενέργεια

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι αδύνατο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την ενέργεια εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού και του αερίου, προειδοποίησε χθες με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES).

Στη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ιταλία, «ο μέσος ετήσιος λογαριασμός για την ενέργεια αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από ένα μήνα μισθού για έναν οικονομικά ενεργό πολίτη που αμείβεται με τον μέσο μισθό» της χώρας του, αναφέρει η CES.

 Τι «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι

Στο αποκορύφωμά τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης, έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs , με επικεφαλής τον Alberto Gandolfi και τη Mafalda Pombeiro, σε σημείωμα που εξέδωσαν  σύμφωνα με το Bloomberg.

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης», έγραψαν. «Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο βαθιά από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970’’.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood, εάν η διακοπή του φυσικού αερίου συνεχιστεί οριστικά, θα οδηγήσει την Ευρώπη προς το δυσμενές σενάριο της ύφεσης ύψους 3,5% το 2023, έπειτα από ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 2,3% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί από 9% φέτος σε 10,8% το 2023 κατά μέσο όρο. Για την Ελλάδα η Wood εκτιμά πως το σοκ θα είναι ισχυρό με 2,6% ύφεση το 2023 από ανάπτυξη 5% φέτος, με τον πληθωρισμό στο 9% σε μέσο όρο από 12% φέτος, ενώ το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών θα διατηρηθεί στο 7%-7,5% και τα δύο έτη.

Από την πλευρά της η Morgan Stanley εκτιμά πως το βασικό της σενάριο είναι πλέον ότι δεν θα συνεχιστούν οι ροές μέσω του Nord Stream 1 και η Ευρώπη –αν και δεν θα χρειαστεί την εφαρμογή δελτίου ενέργειας τον φετινό χειμώνα– θα εισέλθει στον χειμώνα του 2023/2024 με ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο αποθήκευσης, καθώς η σωρευτική απουσία 30 κυβικών μέτρων/ημέρα τους επόμενους 12 μήνες θα επιβαρύνει σημαντικά τα αποθέματα. Ως αποτέλεσμα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές του ρεύματος θα αυξηθούν κατά 100%-400% και του φυσικού αερίου θα σημειώσουν επίσης νέο ισχυρό ράλι.