Μόνο ηλεκτρονικά πλέον οι πλειστηριασμοί

Νέα εποχή στους πλειστηριασμούς από χθες καθώς θα διεξάγονται μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κι όχι  στα Ειρηνοδικεία,  με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία από την 1η Μαΐου.

Χθες μόνο αναμένονταν να βγουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» 70 ακίνητα κόκκινων δανειολη- πτών, ενώ μέχρι προχθές είχαν αναρτηθεί 1.784 πλειστηριασμοί κυρίως ακινήτων όλων των κατηγοριών, από κατοικίες, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία μέχρι εργοστάσια. Επισπεύδοντες είναι τράπεζες και ιδιώτες.

Η μετάπτωση στο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γίνεται πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς ενώ περισσότεροι από 200 συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί των e-εκποιήσεων. Ενδεικτικά την ερχόμενη Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί 260 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων.

Κατά τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιώς Γιώργος Ρούσκας, καθημερινά οι συμβολαιογράφοι γράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και άρχισαν πλέον και οι συμβολαιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τα Γιάννινα, τη Θράκη και την Πάτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή οι συμβολαιογράφοι που μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι περισσότεροι από τους συμβολαιογράφους που διενεργούσαν πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Η νέα πραγματικότητα για τους κόκκινους δανειολήπτες θα φανεί τους επόμενους μήνες. Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων.

Τους επόμενους μήνες ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 1.000 κάθε μήνα ενώ από την αποτελεσματική έκβαση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3.000 πράξεις έως και τον Απρίλιο. Κάθε μήνα ο αριθμός θα αυξάνεται με στόχο από τον Σεπτέμβριο και μετά να γίνονται 2.000 πλειστηριασμοί τον μήνα.

 

Αυτά είναι τα δικαιώματα των πολιτών

Στη δημιουργία επιστημονικών ομάδων εργασίας προκειμένου να παρέχουν ενημέρωση προς τους πολίτες σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων, που διεξάγονται απολειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από χθες, 21 Φεβρουαρίου, προχώρησε η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΕΕΚΕ σημειώνει ότι «πολλοί δανειολήπτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων τους έναντι της επιβολής κατάσχεσης, γι’ αυτό έχει δημιουργήσει επιστημονικές ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από νομικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι παρέχουν ενημέρωση και συμβουλευτική στους οφειλέτες.

Για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21/02/2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, αυτοί διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα, από τις 14:00 έως τις 18:00, εφόσον δεν αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας και ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος). Ο πλειστηριασμός διενεργείται κατόπιν ανάρτησης αναγγελίας από τον συμβολαιογράφο στο ηλεκτρονικό σύστημα δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας.

Εφόσον αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος), ο επισπεύδων δανειστής (π.χ. η τράπεζα) είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους στον οφειλέτη με επίδοση προς αυτόν νέου αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης, το αργότερο δέκα ή είκοσι εργάσιμες ημέρες (εξαρτάται αν πρόκειται για κατάσχεση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων), πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού.