Αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών απέναντι στις τράπεζες, την εφορία, τα Ταμεία, τους προμηθευτές, τους παρόχους ενέργειας αλλά και τους εκμισθωτές των ακινήτων της δηλώνει 1 στις 4 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως στον κλάδο των υπηρεσιών με τζίρο, κατά βάση έως 100.000 ευρώ ετησίως.
Μάλιστα, οι προβλέψεις οικονομικών “αντοχών” των ίδιων των επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, καθώς -για παράδειγμα- το 22,4% δηλώνει πως δεν θα μπορέσει εφεξής να πληρώσει την εφορία (έναντι 10,8% τον περασμένο Φεβρουάριο), ενώ το 17,4% δηλώνει πως δεν θα μπορεί να πληρώσει τα Ταμεία (έναντι 10,4% τον Φεβρουάριο).
Αναλόγως μεγαλύτερες, σε σχέση με τον κλάδο των υπηρεσιών, “αντοχές” δείχνουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης (βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις) -αν και κατ΄αναλογία το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτόν τον κλάδο δηλώνει πως είναι πιθανό να βάλει “λουκέτο” (23,3%)- και προπαντός του εμπορίου (λιανικό, χονδρικό).
Ωστόσο, μεγαλύτερες αντοχές στις δυνατότητες ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους δείχνουν επιχειρήσεις που έχουν τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ και ιδίως πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως. Αυτό αποκαλύπτουν τα αδημοσίευτα στοιχεία της εξαμηνίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που παρουσιάζει το Capital.gr.
Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς είναι τα πρώτα σε τέτοια μαζική κλίμακα τα οποία δείχνουν τις οικονομικές δυνατότητες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών επιχειρήσεων (δηλαδή των μικρομεσαίων) στις συνθήκες του τρέχοντος κύματος πανδημίας (και συγκεκριμένα εκείνου που ξεκίνησε προς το τέλος του καλοκαιριού) και αφού έχει προηγηθεί το σοκ του lockdown της περασμένης Άνοιξης, μαζί και η εφαρμογή των μέτρων στήριξης προς τους πληττόμενους κλάδους (αναστολές, παρατάσεις φόρων και εισφορών, μειώσεις προκαταβολής φόρων, πάγωμα δανείων).
Σε ό,τι αφορά τη σειρά προτεραιότητας αδυναμίας ανταπόκρισης οι επιχειρήσεις αναφέρουν πρώτα τις τράπεζες και στη συνέχεια την εφορία και τους εκμισθωτές των επαγγελματικών ακινήτων, ενώ ακολουθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι πάροχοι ενέργειας (πχ ηλεκτρικό ρεύμα).
Πιο αναλυτικά, το 28,3% των επιχειρήσεων του κλάδων των υπηρεσιών δηλώνει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις τραπεζικές υποχρεώσεις του, με την πλειοψηφία (31,3%) να έχει ετήσιο τζίρο έως 50.000 ευρώ.