Σε σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ,συνακόλουθα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων προχωρά τις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχει προχωρήσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα σε σειρά ενεργειών που θα ενισχύουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, συνακόλουθα τα περιθώρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Επιδίωξη της Αθήνας το όποιο όφελος να αρχίσει να αποτυπώνεται σταδιακά σε αύξηση των επενδύσεων, παραγωγής και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Δημόσιας Τηλεόρασης, μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου η Φρανκφούρτη θα έχει «ανάψει» το…πράσινο φως στο θέμα των εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες, προκειμένου να εντάξουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο διαχείρισης/εκκαθάρισης του σχεδίου «Ηρακλής» και θα έχει άρει το όριο στις αγορές ομολόγων από τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.
Μέσω της άρσης του πλαφόν οι τράπεζες θα έχουν το περιθώριο να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, πέραν των 17,7 δισ. που έχουν, ήδη, στα χαρτοφυλάκια τους με προφανές το όφελος που θα έχουν από την θεαματική υποχώρηση του επιτοκίου των κρατικών τίτλων.
Παράλληλα, για τον Μάρτιο, ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για την έκδοση ενός δεύτερου κρατικού ομολόγου, του δεύτερου από την αρχή του έτους. Συγκλίνουσες οι εκτιμήσεις, πως η νέα έκδοση θα αφορά, πιθανότατα, τίτλο 10ετούς διάρκειας.
Σε κάθε περίπτωση τόσο οι ενέργειες της ΕΚΤ όσο του ΟΔΔΗΧ θα προηγηθούν της αξιολόγησης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Standard & Poor’s και DBRS, στις 24 Απριλίου.
Σε αυτό το μέτωπο οι αγορές προεξοφλούν, πως η S&P θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του ελληνικού outlook, ακολουθώντας τον οίκο Fitch που προχώρησε, πρόσφατα, σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για την ελληνική οικονομία.