Προσφορές ύψους 18,8 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η έκδοση του 15ετούς ομολόγου που εξέδωσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, (ΟΔΔΗΧ) κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές προσέφεραν στην Ελλάδα 7,5 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε να δανειστεί.
Τελικά, από το ομόλογο λήξης στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να κυμαίνεται μεταξύ 1,87% και 1,90% (το pricing θα ολοκληρωθεί στις 6 ώρα Ελλάδος).
Πάντως η μεγάλη ζήτηση που συγκέντρωσε η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αναδείχθηκε από δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει πως πρόκειται για την μεγαλύτερης διάρκειας έκδοση μετά την κρίση χρέους.
Επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τη χθεσινή έκδοση ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 15 ετών, “για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
“Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους”, αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα και προσθέτει:
“Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας. Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της”.
Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα, ο οποίος τονίζει πως η χώρα έχει ήδη καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τη φετινή χρονιά και πως η σημερινή έκδοση θα μειώσει την εξάρτηση της Ελλάδος από βραχυπρόθεσμο χρέος (έντοκα γραμμάτια).
Στέλνει στις αγορές το μήνυμα «ναι μπορούμε»», είπε ο κ. Τσάκωνας.
Είναι χαρακτηριστικό πως και σήμερα οι αποδόσεις των υπό διαπραγμάτευση ελληνικών ομολόγων υποχωρούν.
Ενδεικτικά, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε πτώση έως το 1,165%, απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,332 ενώ η απόδοση του 13ετούς ομολόγου λήξεως 2032 σημείωσε απόδοση έως 1,591%.
Μακροπρόθεσμοι
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι πως με βάση τις πληροφορίες, κρίνεται “συντριπτική” η πλειοψηφία των real money (ποιοτικών) επενδυτών.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι προσφορές από μακροπρόθεσμους επενδυτές φτάνουν περί τα 4 δισ. ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς μάλιστα σχολιάζοντας το ενδιαφέρον από τους λεγόμενους ποιοτικούς επενδυτές -το οποίο κινείται σχεδόν στο διπλάσιο της έκδοσης- το χαρακτήρισαν πέραν πάσης προσδοκίας.