Στη συνάντηση της Τρίτης που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου με τη συμμετοχή Ελληνα υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη και υπηρεσιακών παραγόντων και κύπριων υπουργών παρέπεμψε για εξελίξεις σχετικά με το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας στο στούντιο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην 88η ΔΕΘ.
Ο κ. Μανουσάκης τόνισε, στη συζήτηση με ους δημοσιογράφους του ΟΤ, Χρήστο Κολώνα, Αθανασίου Ακρίβου και Ελένη Στεργίου, ότι πρόκειται για έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στο ρυθμιστικό πλαίσιο, γι’ αυτό διαξάγονται οι διαπραγματεύσεις.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, για την ΕΕ είναι κρίσιμο να μην υπάρχει χώρα που δεν είναι διασυνδεδεμένη στο ενεργειακό της σύστημα. Για την Κύπρο το όφελος αφορά αφενός τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου, σε εθνικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένα έργο που θα περνάει από τα συγκεκριμένα νερά καθώς η χώρα έχει και άλλες ενεργειακές φιλοδοξίες.
Η Ελλάδα πύλη για την Ευρώπη
Στον πολύ σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην πράσινη μετάβαση και στα ενεργειακά πρότζεκτ συνολικά της Ευρώπης αναφέρθηκε με έμφαση ο κ. Μανουσάκης. «Είμαστε στην εποχή της πράσινης μετάβασης. Η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε ηλιακό και αιολικό δυναμικό και όλες οι χώρες θέλουν να διασυνδεθούν με την Ελλάδα. Επίσης η χώρα μας είναι μία από τις πύλες της Ευρώπης. Για αυτό και χώρες που φαίνονται μακρινές όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, θέλουν να διασυνδεθούν με την Ελλάδα, γιατί αυτό σημαίνει διασύνδεση με το ευρωπαϊκό σύστημα», σημείωσε.
Τα έργα που «τρέχουν»
Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ είπε ότι τα κυριότερα έργα που τρέχουν αυτή την περίοδο, αφορούν το ελληνικό ενεγρειακό σύστημα και συγκεκριμένα η διασύνδεση των ελληνικών νησιών, που ξεκινάει η δεύτερη φάση του σχεδιασμού για τα ηλετρικά συστήματα ΒΑ Αιγαίου, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο-αρχές Οκτωβρίου θα βγει ο σχεδιασμός για τη διασύνδεση Πελοποννήσου με Δωδεκάνησα.
Το καλώδιο Αττική – Κρήτη θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, θα ξεκινήσει δοκιμαστικά η λειτουργία του στις αρχές του 2025 και θα είναι απολύτως εντάξει μέσα στο καλοκαίρι του 2025, ενώ στα τέλη του 2025 – αρχές 2026 θα τελειώσει και το μεγαλύτερο μέρος των Κυκλάδων.
Σε ό, τι αφορά τις διεθνείς διασυνδέσεις, είπε ότι είμαστε σε συμφωνία με τον Διαχειριστή της Ιταλίας για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, ωριμάζουμε τη δεύτερη διασύνδεση με Αλβανία και ολοκληρώθηκε η διασσύνδεση με τη Βουλγαρία.
Σε σχέση με το καλώδια Ελλάδας – Γερμανίας, ο κ. Μανουσάκης είπε ότι αύριο θα έχει συνάντηση για το θέμα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και οι ομόλογοί του από τους 2 αρμόδιους διαχειριστές της Γερμανίας, παρουσία της υφυπουργού Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου. «Χωρίς διαδρόμους από τις πύλες της ευρώπης προς το κέντρο δεν μπορεί να υλοποιηθεί η στρατηγική να έρχεται πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη από άλλες περιοχές», είπε για τη σημασία του έργου.
Για την Ελλάδα σημαίνει 2 πράγματα, εξήγησε ο ίδιος: θα εξάγεται περισσότερη πράσινη ενέργεια, θα κατασκευαστούν περισσότερα υπεράκτια αιολικά πάρκα –εθνικής σημασίας έργο- και δεύτερο ότι ο ρόλος μας ως πύλης θα οριστικοποιηθεί με έναν τέτοιο μεγάλο ενεργειακό διάδρομο.
Πηγή: in.gr