Η φιλοξενία ποιοτικών κρητικών προϊόντων, αλλά και η δημιουργία ενός ισχυρού ονόματος «Κρήτη» εντός κι εκτός πεδίου τουρισμού. Αυτός ήταν ένας από τους κύριους στόχους του 7ου Παγκρήτιου Φόρουμ Προώθησης Κρητικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.
Στην 7η διοργάνωση του, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με περισσότερους από 13.000 επισκέπτες να βρίσκονται στις Γούρνες. Το φόρουμ θύμιζε γιορτή παραγωγικότητας και Κρήτης, με τη διοργάνωση να παρουσιάζει σε περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά μέτρα όλες τις προσπάθειες των ντόπιων παραγωγών για επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα.
Παραγωγοί και μεταποιητές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους ξενοδοχείων και δικτύων διανομής με στόχο τη μεταξύ τους συνεργασία για την προώθησης των τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία της Κρήτης κατά τη νέα τουριστική περίοδο. «Διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση και φέτος ότι το ενδιαφέρον είναι αυξανόμενο και από τις δύο πλευρές, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας» ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και τόνισε ότι «είναι γεγονός ότι τα κρητικά προϊόντα κερδίζουν έδαφος στη διεθνή αγορά και εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που επισκέπτονται την Κρήτη να τα γνωρίσουν από κοντά και να τα αναζητήσουν επιστρέφοντας στην πατρίδα τους».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μία από τις πιο αποτελεσματικές δράσεις για τη σύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή η συνεργασία θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Στο τρίπτυχο ποιότητα, ταυτότητα, ανταγωνιστικότητα των πιστοποιημένων κρητικών προϊόντων αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
«Ενωμένοι όλοι είμαστε πολύ δυνατοί» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειαρχης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με φορείς, υπηρεσίες, παραγωγούς στην προώθηση των εκλεκτών τοπικών προϊόντων στις ελληνικές και ξένες αγορές αλλά και να απορροφηθούν σε μεγάλες ποσότητες από ξενοδοχεία της Κρήτης.
Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανός Ηλιάδης, γενικός διευθυντής δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια διοργάνωση και τον πλουραλισμό της εκπροσώπησης από τους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς και δεσμεύτηκε για την απόλυτη στήριξη των πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν με αφετηρία αυτή τη διοργάνωση.
Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης τόνισε ότι το ΦΟΡΟΥΜ δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να γνωρίσουν τον γαστρονομικό μας θησαυρό και αναφέρθηκε στο αυξανόμενο ενδιαφέρον τους να γνωρίσουν τα ξεχωριστά προϊόντα της Κρήτης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς που επισκέφθηκε το ΦΟΡΟΥΜ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία συντελεί στη μεγάλη προσπάθεια για εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί πρόκριμα για την έξοδο από την κρίση, καθώς αναδεικνύει τη υγιή επιχειρηματικότητα.
Στη διάρκεια του ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΦΟΡΟΥΜ συμμετείχαν 204 παραγωγοί και μεταποιητές, εκπρόσωποι 95 ξενοδοχείων και 13 δικτύων διανομής.
Το ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ διεξήχθη φέτος για 7Η συνεχή χρονιά με τη συνεργασία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και των Ξενοδόχων της Κρήτης, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Τη φετινή διοργάνωση στήριξε και η Τράπεζα Πειραιώς ως ο συνδετικός κρίκος της πρωτογενούς παραγωγής με την τελική κατανάλωση μέσα από μια ολιστική προσέγγιση του αγροδιατροφικού τομέα.
Εκτός από τις επαγγελματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν δωρεάν, το ΦΟΡΟΥΜ περιελάμβανε επίσης έκθεση Κρητικών Προϊόντων και γευσιγνωσία. Στον χώρο λειτούργησαν παράλληλα περίπτερα των Επιμελητηρίων της Κρήτης και των δήμων του νομού Ηρακλείου εκπρόσωποι των οποίων ενημέρωναν για τις δράσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα που έχουν αναλάβει.