Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και του e-ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις την επομένη της προειδοποίησης του Κλάους Ρέγκλινγκ για αύξηση τους και τον κίνδυνο απώλειας του στόχου μηδενισμού των εκκρεμοτήτων στα μέσα του 2021.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού κατήγγειλε τον ΕΦΚΑ για μη παροχή στοιχείων του δεύτερου τριμήνου για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, υπήρξε εδώ και καιρό επικοινωνία μεταξύ στελεχών του γραφείου και του ΕΦΚΑ, με τελευταία προσπάθεια να καταβάλλεται μέσω επιστολής.
«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τριμηνιαίες εκθέσεις, η Έκθεση Β’ Τριμήνου 2020 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν περιέχει στοιχεία εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την εκτιμώμενη δαπάνη τους.
Δυστυχώς, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και στην συνέχεια τον Διοικητή του ΕΦΚΑ δεν λάβαμε τα συγκεκριμένα στοιχεία όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2020, ούτε και καμία εξήγηση για αυτό» σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε ανακοίνωσή του.
Στην έκθεση καταγράφονται επιμέρους στοιχεία για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ αλλά και λοιπά στατιστικά στοιχεία ( λείπουν αυτά για τις εκκρεμείς συντάξεις με καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών) σύμφωνα με τα οποία :
- Στο τέλος Ιουνίου 2020 ο ΕΦΚΑ κατέβαλλε 2.711.261 συντάξεις (που αντιστοιχούν σε 2.469.535 συνταξιούχους), αριθμός μειωμένος σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο 2020 που καταβλήθηκαν 2.720.453 συντάξεις (σε 2.467.247 συνταξιούχους), αλλά και σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019 (2.743.781 συντάξεις).
- Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν από 105.850 στο τέλος Μαρτίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη 416 εκατ. ευρώ) σε[1] 117.876 στο τέλος Ιουνίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 488,6 εκατ. ευρώ). Στο ΕΤΕΑΕΠ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης αυξήθηκε από 47.363 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 63 εκατ. ευρώ) στο τέλος Μαρτίου 2020 σε 57.101 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 87,2 εκατ. ευρώ) στο τέλος Ιουνίου 2020.
Από την πλευρά του ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στον φορέα δράση, ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η παραπάνω διαδικασία η οποία έχει καταστεί αναγκαία λόγω των ακόλουθων παραγόντων:
- Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του κοροναϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
- Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.
- Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων.
Βάσει των παραπάνω, όπως αναφέρει ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020. Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί.
Επιπλέον στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι επειδή αφενός εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το χαρακτηρισμό «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων και αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους, ο φορέας μας θα προχωρήσει σε ανακοίνωση του πραγματικού πλήθους των εκκρεμοτήτων αναδρομικά, τουλάχιστον από 1/12/2018 με κριτήριο καταμέτρησης τους την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ώστε να υπάρχουν ορθά και συγκρίσιμα δεδομένα.
Δημοσιονομική επιδείνωση
Η επιδείνωση στα δημοσιονομικά στοιχεία στο 7μηνο φτάνει στα 8,73 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Εκτιμά πως το έλλειμμα φτάνει στα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Σημειώνεται πως το Γραφείο υπολόγιζε στην τελευταία του έκθεσή πως για μέτρα αξίας 10 δισ. ευρώ το έλλειμμα θα έφτανε στο 2,5% του ΑΕΠ ή στο 4,5% του ΑΕΠ (με βάση το καλό και το μέτριο σενάριο ύφεσης).
Η επιδείνωση στα δημοσιονομικά στοιχεία στο 7μηνο φτάνει στα 8,73 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Εκτιμά πως το έλλειμμα φτάνει στα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Σημειώνεται πως το Γραφείο υπολόγιζε στην τελευταία του έκθεσή πως για μέτρα αξίας 10 δισ. ευρώ το έλλειμμα θα έφτανε στο 2,5% του ΑΕΠ ή στο 4,5% του ΑΕΠ (με βάση το καλό και το μέτριο σενάριο ύφεσης).