πλειστηριασμοί

Απειλή από τις τράπεζες γίνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Η απροθυμία των κόκκινων δανειοληπτών να ενταχθούν στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναγκάζει τις τράπεζες να εντείνουν τις πιέσεις για ρύθμιση του δανείου τους.

Οι τράπεζες προειδοποιούν, αλλά επειδή οι επιστολές έχουν στείλει δεν έχουν βρει ανταπόκριση, τώρα περνούν στην επόμενη φάση της διαταγής πληρωμής και κατόπιν πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, από αυτούς που θα λάβουν το ραβασάκι, πάνω από οκτώ στους δέκα πληρούν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να ενταχθούν στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Σπριντ” σε  πλειστηριασμούς

Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν ως μέσο πίεσης τους πλειστηριασμούς, προκειμένου να πιέσουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες έτσι ώστε να μπουν στην ρύθμιση. Mε το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ισχύ, ο SSM απαιτεί από τις τράπεζες να «τρέξουν» με πολύ ταχύτερους ρυθμούς τους πλειστηριασμούς, εφόσον ο νόμος δίνει επαρκή προστασία σε όσους πραγματικά τη χρειάζονται.

Σκοπεύουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους για όσους αγνοήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούν και οι οποίες αφορούν όλους τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Οι πλειστηριασμοί  αναμένεται να «πάρουν φωτιά», ανεξαρτήτως αξίας των ακινήτων αλλά και του ύψους του δανείου, από τον Ιανουάριο. Το μπαράζ των διαταγών πληρωμής κόκκινων στεγαστικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία του Οκτωβρίου αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους δανειολήπτες, με στόχο να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ισχύς του οποίου λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Μέχρι τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί από τις τράπεζες πάνω από 12.000 πλειστηριασμοί. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 350.000. Έναντι αυτών έχουν υποθηκευτεί περίπου 200.000 κατοικίες.

Τα μισά από αυτά κινδυνεύουν να πέσουν στον πλειστηριασμό για δάνεια που το σημερινό τους υπόλοιπο είναι 100.000 ευρώ.

Οι περισσότεροι εξ αυτών των «κόκκινων» δανειοληπτών δεν έχουν κάνει έως τώρα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να ρυθμίσουν το δάνειό τους και να κλειδώσουν την προστασία του σπιτιού τους, αν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία πληρούν τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή στο νέο καθεστώς προστασίας.