Εγκρίθηκε χθες το σχέδιο «Ηρακλής» του Υπουργείου Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ με χρήση κρατικών εγγυήσεων ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, με στόχο να εξυγιάνουν ταχύτερα τους ισολογισμούς τους. Οι προμήθειες που θα δώσουν οι τράπεζες στο κράτος για τις εγγυήσεις θα διαμορφώνονται σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Πλέον, απομένει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η οποία αναμένεται έως και το τέλος του μήνα, καθώς η προετοιμασία έχει ήδη γίνει από τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργο Ζαββό.
Η Κομισιόν
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι τα σχέδια που κατάρτισε η Ελλάδα για να στηρίξει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών δεν περιέχουν κρατική ενίσχυση.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο του καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων (το οποίο έχει την ονομασία «Ηρακλής»), το ελληνικό Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όταν παρέχει εγγύηση για τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Εάν ένα κράτος μέλος παρεμβαίνει ως ιδιώτης επενδυτής και αμείβεται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όπως θα έπραττε ένας ιδιώτης επενδυτής, οι παρεμβάσεις αυτές δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο που θέσπισε η Ελλάδα δεν ενέχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.
Πώς σχολιάζει το ΥΠΟΙΚ
Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής», στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά. Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το σχέδιο «Ηρακλής» έγινε δυνατό χάρη στην κυβερνητική αλλαγή, η οποία δημιούργησε τις ευνοϊκές συνθήκες φθηνού δανεισμού με χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, όπως έδειξε η χθεσινή έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Είναι ελκυστικό για τους επενδυτές, γιατί προσφέρει ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων.
Προσφέρει ένα καινοτόμο μηχανισμό, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη μία χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, θα έχει πρόσβαση στις αγορές για να μπορέσει να εξαλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Αποτελεί το πρώτο μέρος της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.
Χάρη στο σχέδιο αυτό, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιάνουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους και να στραφούν στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η υλοποίηση του σχεδίου θα επιτρέψει στους πολίτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων».
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Χρειάζεται νέο σχέδιο
Την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με το «σχέδιο Ηρακλής» -το οποίο έλαβε σήμερα το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το σχήμα αυτό, που πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπενθύμισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε περίπου 75 δισ. ευρώ στα μέσα του 2019, αριθμός που αντιστοιχεί στο 43,6% του συνόλου των δανείων.
Όπως τόνισε, όλα τα κράτη-μέλη που αντιμετώπισαν πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα εφάρμοσαν παρόμοιες συστημικές λύσεις.