ευρεία σύσκεψη το Σάββατο στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, αλλά και βουλευτών
Από τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

Ένα κοινό μέτωπο έχουν αποφασίσει να συγκροτήσουν συνολικά όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς του Ηρακλείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πολλά και γενικευμένα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε θέματα γραφειοκρατίας και εμπλοκών από πλευράς του κράτους, αλλά και σε δυσκολίες και υπέρογκες αλλά και αναιτιολόγητες πολλές φορές χρεώσεις προς τις επιχειρήσεις από πλευράς των τραπεζών.

Για όλα αυτά τα θέματα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη το Σάββατο στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, αλλά και βουλευτών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι φορείς ζήτησαν από την πλευρά τους να υλοποιηθούν μια σειρά από σοβαρές παρεμβάσεις σε θέματα, μεταξύ των οποίων  η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις, οι τραπεζικές χρεώσεις, το μεταφορικό ισοδύναμο αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης οι φορείς επισήμαναν τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζουν και σχετίζονται με γραφειοκρατία και αντίληψη που υπάρχει από πλευράς τραπεζών.

Οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές με τη σειρά τους υποστήριξαν πως τα προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με την επιχειρηματικότητα είναι πολλά και σημαντικά, οπότε ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να τα λάβει υπόψη συνολικά και να έρθει για να ρυθμίσει μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα.

Από την άλλη ωστόσο, αναφέρθηκε πως ο νέος νόμος που έρχεται προς ψήφιση στην ελληνική βουλή, λαμβάνει σοβαρά υπόψη καίρια θέματα αν και οφείλει να εντάξει στις διατάξεις του ακόμα περισσότερα προκειμένου να γίνει περισσότερο επωφελής για την επιχειρηματικότητα.

Τι ζητούν οι φορείς

Σε μια σειρά από κοινές προτάσεις συμφωνούν οι εκπρόσωποι των φορέων αναφορικά με τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα.

Αυτές κωδικοποιημένα είναι οι εξής:

  1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις. Τροποποίηση του νομού 4621 ώστε να συμπεριλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ αναλογικά όπως προβλέπεται και για τα φυσικά πρόσωπα.
  2. Αύξηση αφορολόγητου ορίου για τον συμπληρωματικό φόρο στις επιχειρήσεις.
  3. Άμεση επανεξέταση και κατάργηση τραπεζικών επιβαρύνσεων μεταξύ των οποίων επιβαρύνσεις για τη συντήρηση τραπεζικών λογαριασμών, για εκτυπώσεις κινήσεων λογαριασμών, για συντήρηση μηχανημάτων πληρωμής πιστωτικών καρτών.
  4. Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και παράταση στην περίοδο υποβολής για τις επιχειρήσεις.