Υπέκυψε στις πιέσεις και τις αυξημένες ρευστοποιήσεις το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω συνέχισης των πιέσεων στις διεθνείς αγορές και εν αναμονή της έκδοσης του νέου 7ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο.
Μάλιστα το χαμηλό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε επιμέρους τίτλους από επενδυτικά χαρτοφυλάκια που επεδίωξαν να αξιοποιήσουν τη διήμερη διόρθωση των αποτιμήσεων στο ταμπλό δε στάθηκε αρκετό για να δώσει στήριξη στο γενικό δείκτη.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,48% κλείνοντας στις 853,67 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 850,55 (-2,88%) και 868,85 μονάδων (-0,75%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80,55 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 50,25 εκατ. τεμάχια.
Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων τις τελευταίες ημέρες δεν φαίνεται να έχουν επηρεασθεί και παραμένουν στα όρια των αρχικών εκτιμήσεων, παρά την αβεβαιότητα και τις “αναταράξεις” στην αγορά.
Μάλιστα σύμφωνα με αναλυτές η επιτυχής έκδοση του πενταετούς ομολόγου το 2017 και, κυρίως, η καλή υποδοχή του swap των 29 δισ. ευρώ έχουν δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου που θα προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για την έκδοση είναι ιδιαίτερα θετικές και αναμένεται ότι το επιτόκιό του θα κυμανθεί οπωσδήποτε κάτω του 3,4%.
Στις διεθνείς αγορές oι αμερικανικές μετοχές επιχείρησαν να αντιδράσουν από το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας, με τους δείκτες να περιορίζουν τις απώλειες στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι του δολαρίου ενώ πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός. Νέα πτώση κατέγραψε το πετρέλαιο.