Από τα μέσα Ιουνίου είχε να δεί τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που συνέβη χθες μετά από ένα εσπευσμένο sell off που θύμισε τις ημέρες των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,35% κλείνοντας στις 790,97 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 789,50 (-2,53%) και 812,50 μονάδων (+0,31%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 70,2 εκατ. τεμάχια.
Η απώλεια των 800 μονάδων πυροδότησε κύμα ρευστοποιήσεων, ενώ οι τεχνικές στηρίξεις, μόλις μία συνεδρίαση πριν από τη λήξη των παραγώγων προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στην αγορά, η οποία προχώρησε σε πωλήσεις επισφαλών θέσεων, ιδιαίτερα εκείνων που μπορούν να επηρεαστούν από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Όπως ήταν φυσικό τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος είναι ψηλά στην ατζέντα των θεσμών, καθώς πολλά από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα συνδέονται με την πορεία του κλάδου. Μάλιστα από πλευράς ΕΚΤ (SSM) διαμηνύεται στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τη μείωση των κόκκινων δανείων σε διαγραφές, ούτε να θεωρούν ότι θα ανακτήσουν οφειλές μόνο με ρυθμίσεις δανείων και όχι με πλειστηριασμούς και πωλήσεις.
Οι ανεπαρκείς επιδόσεις στη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων θέτουν το σύστημα σε ετοιμότητα, κάτι που αποτυπώνεται και στις πάγιες απόψεις του ΔΝΤ περί ποιοτικών ελέγχων και νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στις διεθνείς αγορές με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες και ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ φαίνεται να εμφανίζει σημάδια ζωής μετά από μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας.